ANALIZĂ Creșterea economică din primul semestru a fost ajutată de consum, dar economiștii se așteaptă la cel mult o stagnare în a doua parte a anului

finante economie grafic scadere Foto: Pixabay

Datele anunțate de INS privind evoluția economiei în primul semestru din 2022 indică o creștere economică de 5,8 la sută față de primul semestru din 2021.

La aceste rezultate bune au contribuit consumul, vânzările cu amănuntul, serviciile și domeniul IT. 

Consumul privat (principala componentă a PIB) a consemnat un avans anual de 7,6%, evoluție puternic influențată de redeschidere și de ameliorarea climatului din sfera pieței forței de muncă, arată Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Au avut evoluții slabe, în schimb, investițiile, industria și construcțiile.

Un impact negativ l-au avut și exporturile nete, lucru care s-a văzut cel mai bine în datele pe trimestrul al doilea, când importurile au urcat cu 19,5% an/an și exporturile au scăzut cu  4,9% an/an. 

Specialiștii mai atrag atenția că în semestrul al doilea ne putem aștepta la o evoluție economică deteriorată. 

Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, crede că trimestrele al treilea și al patrulea vor aduce cel mult stagnare, în condițiile în care este așteptat și un an foarte slab în agricultură.

Ionuț Dumitru mai spune că ar putea urma o scădere a economiei de la un trimestru la altul, în a doua parte a acestui an. Cu toate acestea, el se așteaptă ca la finalul anului să fie înregistrată o creștere economică de 4,5 la sută din PIB.

O estimare similară face și Andrei Rădulescu pentru anul în curs. În schimb, el crede că anul 2023 va aduce un avans economic de numai 2,3 la sută, dar anul 2024 va consemna o revenire, cu o creștere a PIB-ului de 4,7 la sută.

Pe de altă parte, BCR a revizuit în sus estimarea de creștere economică a României, dar nu exclude o recesiune tehnică. Astfel, BCR estimează o creștere economică a de 6%, în loc de 5,1%.  Pentru 2023, însă, BCR a redus în jos estimarea de creștere economică de la 4% la 2,7%.

De asemenea, economiștii băncii nu exclud o recesiune tehnică, însă dau șanse reduse acestui scenariu.

„Având în vedere structura slabă a PIB din primul semestru al anului 2022 și așteptările privind efectele de reducere a cererii externe din jumătatea a doua a anului, o recesiune tehnică nu poate ieși din discuție, deși acesta nu este scenariul nostru de bază în prezent. Ne așteptăm la o contracție secvențială în T3 din 2022 urmată de stagnare în T4 2022”, subliniază Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR, într-un raport trimis investitorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: