Analiză Bloomberg: O iarnă friguroasă în Europa ar urma să pună presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, ceea ce va împinge în sus preţurile la energie pe măsură ce continentul recurge la rezervele sale de gaze într-un ritm mai rapid decât de obicei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Datele furnizate de Centrul European de Prognoza Meteo pe Termen Mediu, şi analizate de Bloomberg, arată că începând de acum şi până în luna martie, temperaturile ar urma să rămână în mare parte sub nivelurile înregistrate în ultimii doi ani. Acest fapt este posibil să ducă cererea de încălzire la cel mai ridicat nivel de la debutul războiului din Ucraina, potrivit firmei de prognoze Maxar Technologies Inc.

Chiar şi aşa, în iarna care vine, la fel ca şi precedentele două, se așteaptă ca temperaturile să rămână peste normalul perioadei, au adăugat organismele de prognoză.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cu toate acestea, continentul rămâne vulnerabil la perturbările provocate de vreme. O iarnă friguroasă ar pune şi mai multă presiune pe preţurile, şi aşa ridicate, la gaze naturale şi electricitate. În plus, asta ar putea coincide cu oprirea livrărilor de gaze via Ucraina de la 1 ianuarie 2025, când în mod normal temperaturile scad până la cele mai mici valori.

Vremea geroasă şi lipsa vântului au provocat deja o scoatere, mai rapidă decât de obicei, a gazelor din depozite în această lună, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la situaţia de la finalul iernii şi sezonul de reumplere a depozitelor din vara anului următor.

Orice perioadă prelungită de vreme friguroasă ar putea veni de pe urma unui aşa-numit eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW), care conduce la un vortex polar slab, spune Andrew Pedrini, meteorolog la firma de prognoză Atmospheric G2. Vortexul polar este dinamica ce menţine aerul polar în regiunea celor doi poli ai Pământului.

“În prezent, monitorizăm evoluţiile din noiembrie şi acestea par din ce în ce mai apropiate de cele din iernile în care am avut până la urmă un SSW”, spune Andrew Pedrini. Asta ar putea creşte uşor şansele unui astfel de eveniment la finalul iernii, a adăugat meteorologul.

La rândul său, firma Maxar se aşteaptă în mare parte la condiţii blânde pentru nordul şi centrul Europei, orice temperaturi mai reci urmând să fie concentrate în principal în sud, în zone precum Italia şi Balcani, potrivit lui Matthew Dross, meteorolog la firma de prognoze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: