Analiză Allianz Trade: Riscurile de credit pentru mai multe sectoare din România sunt în general subestimate în an electoral

Mihai Chipirliu, CFA, Risk Director

Economia globală a atins un minim în prima jumătate a anului 2024, perspectivele pentru finalul acestui an și pentru 2025 indicând o revenire modestă. Deși urmează tendințele globale, evoluția economiei locale, în special în segmentele afectate de scăderea cererii de export (inclusiv transporturile, textilele, produsele electrocasnice și de mobilier), are numeroase particularități, arată raportul „Sector Atlas 2024”, publicat de Allianz Trade.

Documentul analizează sectoarele economice majore, tendințele actuale, riscurile asociate și evoluțiile economice care vor modela peisajul de afaceri în următorul an. Raportul este publicat într-un moment cheie, în care redresarea economică globală se află încă într-o fază incipientă, în care companiile continuă să navigheze într-un context marcat de volatilitate și incertitudine.

Conform raportului, în România sectorul energetic rămane afectat de incertitudinile geopolitice. Totuși, scăderile de venituri și profit ale marilor producatori țin mai degrabă de scăderea consumului intern de energie, concomitent cu menținerea plafonărilor de preț încă în vigoare, impuse de stat. La nivel de structură, influențele sunt destul de eterogene pe lanțul producție – distribuție – comerț cu amănuntul, producătorii rămânând de departe cei mai profitabili și cu lichiditatea cea mai bună – deloc suprinzător dacă ținem cont de poziția în piață.

„Dintre sectoarele cu perspective stabile sau în curs de îmbunătățire păstrăm aceleași nominalizări și la nivel local – farmaceutic și IT. Ambele sectoare depind însă semnificativ de factori externi – fie pe partea de lichiditate (prin încasările de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate), respectiv prin disponibilitatea fondurilor/proiectelor aferente PNRR pentru a compensa scăderea cererii din sectorul privat pentru sectorul IT. În privința sectorului agri-alimentar, stabilitatea este evidentă doar pentru a doua componentă – datorită unui consum intern destul de rezistent la presiunile inflaționiste din ultimii doi ani”, declară Mihai Chipirliu CFA – Risk Director, Allianz Trade.

Analiștii consideră că, în lipsa unui plan concret de investiții, concomitent cu acordarea unor garanții/suport din partea statului pe partea de finanțare și cu transferul la timp al subvențiilor convenite, doar o măsură administrativă din partea statului sau impunerea vreunui moratoriu nu pot rezolva problemele din domeniul agricol.

Astfel, riscurile de credit pentru mai multe sectoare sunt în general subestimate într-un an electoral cu multe măsuri pro-ciclice – stimularea consumului și lipsa unor măsuri de ajustare a cheltuielilor publice – alimentând deficitele de cont curent, respectiv fiscal, arată analiza.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: