ANAF va trimite somații, iar românii care le ignoră riscă închisoarea / Petiție pentru abrogarea ordinului: „Transformă contribuabilii în infractori”

e-factura, fiscalitate, anaf, factura electronica Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Fiscul (Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF) a introdus o nouă măsură controversată: le va trimite contribuabililor somații, iar cei care le ignoră riscă pedepse cu închisoarea de până la șase ani.

Până acum, ANAF trimitea invitații contribuabililor de la care avea nevoie de clarificări. Acum, Fiscul va putea trimite și somații, în cazul în care contribuabilii nu au dat curs invitației și au refuzat să prezinte documente legale necesare verificărilor financiare sau fiscale.

Somația „se întocmește în cazurile când contribuabilul/plătitorul nu a dat curs, explicit sau implicit, în tot sau în parte, invitației inspectorilor antifraudă pentru efectuarea/continuarea controlului și astfel refuză nejustificat să prezinte documentele legale și bunurile din patrimoniu necesare pentru stabilirea situației de fapt fiscale, în scopul împiedicării verificărilor financiare sau fiscale”, conform Ordinului.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Cum explică ANAF această măsură? „Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ”Invitație”, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 241/2005)”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin emis de ANAF.

Contribuabilii care nu se prezintă la sediul ANAF în termen de 15 zile de la somație riscă pedeapsa cu închisoarea de la un an la 6 ani pentru „refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale”, conform ordinului.

Noul ordin dat de ANAF a fost publicat deja în Monitorul Oficial, de săptămâna trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Petiție pentru abrogarea ordinului

Numeroși contabili și experți fiscali au criticat deja măsura ANAF, iar acum a apărut și o petiție pentru abrogarea ordinului dat de Fisc.

Experții contabili spun că ordinul ANAF este „o măsură aberantă” dar „introduce o serie de sancțiuni disproporționate, inclusiv pedepse penale de până la 6 ani de închisoare pentru simple întârzieri birocratice”.

„ANAF își arogă dreptul de a considera orice întârziere în furnizarea documentelor ca pe un act de evaziune, iar antreprenorii și contabilii sunt puși sub presiune continuă, fără să beneficieze de drepturi egale în fața instituțiilor statului”, se arată în petiția inițiată de firma CC Tax Advisory SRL.

Conform petiției, acest ordin transformă contribuabilii în infractori printr-o definiție abuzivă a „răspunsului implicit”. Astfel, dacă ANAF consideră că contribuabilii nu ai răspuns „explicit sau implicit” la o somație, ei sunt automat suspectați de rea-credință și riscă dosar penal. Petiția mai atrage atenția că nu există criterii clare pentru ce înseamnă „răspuns implicit”, permițând abuzuri grave din partea inspectorilor fiscali.

De asemenea, ordinul ignoră realitatea mediului de afaceri, spun consultanții. „Un contabil aflat în concediu medical nu poate răspunde în 15 zile? Poate fi anchetat penal! Un antreprenor ale cărui documente sunt arhivate extern și are nevoie de 20 de zile să le recupereze? Devine automat suspect de evaziune! Un contribuabil care are nevoie de traduceri și legalizări pentru acte? Încălcarea termenului duce la dosar penal!”, arată petiția.

Totodată, măsura încalcă prezumția de bună-credință, în contextul în care, conform Codului de Procedură Fiscală, art. 12 alin. 4, contribuabilul este prezumat de bună-credință până la proba contrarie. „Ordinul 128/2025 elimină acest principiu fundamental, tratând orice întârziere ca o tentativă de fraudă fiscală”, mai arată petiția.

Inițiatorii mai spun că ordinul aplică sancțiuni dure doar pentru contribuabili, nu și pentru ANAF! „Contribuabilii care întârzie cu răspunsurile sunt sancționați penal, dar ANAF nu este pedepsit când întârzie luni sau ani cu rambursările de TVA! – Firmele sunt sufocate de controale, dar nimeni din ANAF nu răspunde pentru abuzurile instituției”, mai arată aceasta.

Comentarii

  1. Ar trebuii sa primeasca intre 10 si 15 ani contribuabil’u…. 😁😁😁 stapanul de la ANAF nu are timp de pierdut cu niste IOBAGI care ii sfideaza prin neprezentare cand are chef stapanul…😁
    Votati PSDNL in continuare…. si daca vreti schimbarea schimbarii in care in loc de puscarie sa faceti niste “ore” se munca in folosul comunitatii pe la vreun canal, mina, ceva… votati AUR+POT+SOS… GENIILOR ma mir ca mergeti la toaleta si nu faceti direct pe voi…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.