Amânarea ratelor la bănci a fost scoasă din pachetul de sprijin

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Amânarea ratelor la bănci, la fel ca în perioada pandemiei, a fost scoasă din pachetul de măsuri de sprijin anunțat luni seară de coaliția de guvernare. Ea nu se regăsește în documentul prezentat de liderii coaliției.

Luni dimineață, măsura era inclusă în pachetul de sprijin „scurs” pe surse în presă. Era prevăzută așadar amânarea ratelor la credite pentru persoane fizice şi juridice pe o perioadă de 12 luni. „Circa 15 miliarde de lei reprezentând rate de capital şi dobânzi vor fi amânate, estimarea numărului de beneficiari ridicându-se la 50.000 de persoane fizice şi juridice. Fără impact bugetar”, potrivit surselor.

Măsura pare că a fost scoasă pe ultima sută de metri din document, din moment ce acesta ilustrează încă o pictogramă care arată că de pachet vor beneficia și românii cu rate la bănci.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni seară, că este vorba despre o amânare a deciziei. „Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de finanțe. Datele în acest moment ne-au dus către această decizie, să continuăm să analizăm cât de benefică este pentru populație și pentru mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a declarat că această măsură „a rămas încă în discuție, discutăm cu sistemul bancar, mai ales pe împărțirea costurilor pe această măsură”.

Întrebat dacă a lucrat pe un proiect de ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor, în contextul în care un astfel de document a apărut în presă, Câciu a afirmat: „Nu. Am văzut și eu cu mirare, probabil că presa a început să scrie acte normative”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, declara săptămâna trecută că prin pachetul de măsuri s-a decis și posibilitatea amânării ratelor la bănci pentru unele categorii, iar măsura a fost agreată și cu băncile. Băncile au reacționat, spunând doar „no comment”, potrivit ZF.ro.

Reamintim că în cei doi ani de pandemie Autoritatea Bancară Europeană le-a permis băncilor suspendarea la plată a datoriilor clienților afectați de pandemie, fără ca instituțiile financiare să fie nevoite să facă provizioane. În momentul de față, rămâne de văzut dacă Autoritatea Bancară Europeană va permite din nou acest lucru. În caz contrar, băncile ar urma să facă provizioane, ceea ce ar putea afecta pe de o parte capitalul băncilor și totodată lichiditatea.

Peste 708.000 de consumatori au solicitat băncilor amânarea plății ratelor, în 2020 și în primul trimestru din 2021, la care se adaugă cei care au cerut acest lucru IFN-urilor, arată datele Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: