ALERTA Opriți marea amnistie a evazioniștilor / Ciolacu și Ciucă au trecut o lege de zece ori mai nocivă decât pe vremea fostului PSD

dan tapalaga editorial prim plan Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

PSD-ul lui Marcel Ciolacu și PNL-ul lui Nicolae Ciucă au votat marți seara în plen, profitând de hărmălaia din Parlament, o lege care, în aparență, se luptă cu evaziunea fiscală,  numai că prin modificările operate pe ultima sută de metri va avea efectul contrar: aruncă în aer tocmai dosarele de evaziune fiscală și scapă marii evazioniști.

Legea votată marți seara este o oroare deoarece se aplică și retroactiv, ca lege penală mai favorabilă. Astfel, sute de cauze de evaziune fiscală aflate în anchetă sau în stare de judecată riscă să scape de procesul penal  prin simpla achitarea a prejudiciului. De ce nu este o măsură care va încuraja conformarea voluntară? Toate explicațiile, mai jos.

Un amendament depus marți de un senator PSD anonim și votat în aceeași zi la zece mâini a distrus tot sensul legii. Astfel, fapta de evaziune fiscală de până la 1 milion de euro prejudiciu nu se mai pedepsește penal dacă evazionistul plătește integral prejudicuiul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • EXPLICAȚIE PE SCURT Orice om de afaceri care se decide ca începând de mâine să nu-și mai plătească dările către stat nu riscă absolut nimic dacă evaziunea este de maxim 1 milion de euro. Pentru a ajunge la o asemenea sumă rezultată din evaziune, vorbim de cifre de afaceri de zeci de milioane de euro. În cazul în care este prins peste unul, doi sau trei ani, tot ce riscă este să plătească ceea ce oricum datora statului, plus o majorare de 15%. Dacă socotim rata anuală inflației undeva la 10%, nici asta nu e o problemă foarte mare, deoarece statul abia își recupereaza suma devalorizată prin inflație. Merită să încerce un tun de 999 de mii de euro din moment ce a dispărut complet amenițarea dosarului penal? Desigur că merită, având în vedere cât de slabe, politizate și ineficiente sunt instituțiile statului. Așa vor gândi majoritatea evazioniștilor. Dacă iese, bine. Dacă nu, nimeni n-are nimic de pierdut. Amendamentul este, deci, o veritabilă invitație la hoție, așa cum a explicat deja pe larg Economedia.ro

Proiectul de lege inițiat și depus luni, 18 decembrie, de Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) avea drept scop tocmai ”consolidarea capacității de combatere a evaziuni fiscală”. Printre măsurile propuse de către cei doi se numără creșterea pedepselor pentru evaziune și trimiterea dosarelor cu prejudiciu mai mare de cinci milioae de lei de la Parchetul General la DNA.

Din bunele intenții ale liderilor PSD și PNL s-a ales praful a doua zi după depunerea proiectului în Parlament. Marți, anonimul senator PSD de Teleorman, Ionel Dănuț Cristescu, a introdus un amendament care echivalează cu o mare amnistie, chiar mai dură decât cea votată de oamenii lui Liviu Dragnea.

Amendamentul a trecut cu viteza luminii de comisii și de plen, iar legea merge acum la promulgare. Este evident că amendamentul nu putea să treacă fără girul conducerii celor două partide, având în vedere că proiectul de lege îi are drept autori pe cei doi lideri de partid. Fără girul lor o asemenea ororare legislativă  nu putea ieși din Parlament.

Fostul PSD controlat de Dragnea a dat în urmă cu trei ani marea aminstie pentru evazioniștii care fură până la 100 de mii de euro. Ciolacu și Ciucă au dat de zece ori mai mult, mărind pragul pragul la 1 milion de euro.

Fostul Parlament controlat de oamenii lui Liviu Dragnea a adoptat în ultimele zile de funcționare un proiect de lege care a echivalat cu marea amnistie pentru evazioniști. La propunerea deputatului PSD Cătălin Rădulescu zis Mitralieră a fost modificată legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, astfel încât inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, scăpau de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %. Ar fi interesant de văzut câți bani a recuperat fiscul în baza acestei legi de la evazioniști prinși care au preferat să plătească? Câți a prins în doi ani, câți au decis să plătească prejudicul și ce bani s-au strâns? Ce economii a făcut statul renunțând la tot atâtea procese penale?

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în mai 2021, legea deputatului Mitralieră, omul lui Dragnea. Întrebat insistent într-o conferință chiar de autorul acestui text de ce a promulgat-o, Klaus Iohannis a oferit pe post de explicații un neadevăr cam grosolan: ”În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.

Legea trecuse într-adevăr de controlul Curții Constituționale, dar asta nu-l împiedica pe șeful statului ca, odată ajunsă pe masa lui, să întoarcă legea în noul Parlament și să ceară noii majorități PNL USR PLUS UDMR revizuirea legii.

La fel și acum. În mod normal, președintele Klaus Iohannis ar trebui să ceară revizuirea legii. Mai există varianta unui atac la Curtea Constituțională pentru ca o astfel de oroare legislativă să fie oprită. Mai ales că președintele Klaus Iohannis a făcut acum doi ani o promisiune: ”acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori”.

Ei, bine, iată că acest Parlament despre care vorbea acum doi ani președintele Klaus Iohannis nu doar că n-a corectat marea amnistie, ci a amplificat-o de zece ori majorând pragul de la 100.000 de euro la 1 milion.

G4Media.ro a identificat în 2021 o lungă listă de potențial beneficiari ai marii aminstii, care scapă de dosare penale. Așa se va întâmpla și acum, numai că lista va fi de zece ori mai lungă. Dacă președintele Klaus Iohannis nu oprește legea, atunci nu cred că mai există nici un dubiu. Marea amnistie cu forța înzecită imprimată de guvernarea Ciolacu-Ciucă este marele cadou făcut de Sărbători, înainta anului cu patru șiruri de alegeri, clienților și sponsorilor din cele două mari partide, PNL și PSD.

Citește și

ANALIZĂ „Invitație la hoție”. Proiectul anti-evaziune al lui Ciolacu și Ciucă a ieșit invers din Parlament: acordă amnistie evazioniștilor care fură de la buget până la un milion de euro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. România a ajuns sat fără câini, la cheremul total al lui securilă.
    Securilă e în toate cele ce sunt, în toate cele ce mâine vor râde la soare.
    Băsescu s-a ridicat pe securism, dar abia Iohannnis a făcut securistocrația noastră așa de frumoasă.
    A distrus partidul care l-a propulsat, a lăsat țara în datorii și cetățeanul și-a accentuat retardul istoric moral.
    Nu-i mai pasă că s-a ales praful, nu-i mai pasă că s-a ales pulberea.
    România rămâne tot un fel de țară pre-bananieră în care mai și ninge. Iohannis – pe modul avion.
    Țara – pe modul cea mai proastă din cotețul european.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.