Un partid ecologist de stânga, care se opune unui controversat proiect minier de exploatare a uraniului și a pământurilor rare în Groenlanda, a câștigat alegerile parlamentare în acest teritoriu autonom danez, potrivit rezultatelor publicate miercuri și citate de publicația boursorama.com, care citează AFP.
Cu 36,6% din voturi, Inuit Ataqatigiit (IA) se situează pe primul loc, cu un avans de 11 puncte față de alegerile din 2018.
Siumut (29,4%), social-democrații care domină viața politică a imensei insule arctice de la autonomia din 1979, se clasează pe locul doi.
IA ar urma să obțină 12 dintre cele 31 de fotolii ale parlamentului local, Inatsisartut, față de 8 câte deținea până în prezent.
Siumut, care este favorabil proiectului minier din Kuannarsuit, în sudul Groenlandei, va obține 10 locuri.
Liderul partidului Erik Jensen a felicitat IA pentru victorie și a afirmat că formațiunea rivalului său, Mute Egede, a devenit “cel mai mare partid” și poate revendica deci postul de prim ministru.
Fără majoritate absolută, scenariul cel mai probabil este al unei alianțe între IA și unul sau două partide mici.
Mute Egede, 34 de ani, a preluat conducerea formațiunii ecologiste în urmă cu doi ani și ar urma să devină cel mai tânăr prim ministru din lume.
În februarie, chestiunea exploatării, de către o companie australiană cu capital chinez, a unui zăcământ de pământuri rare și uraniu la Kuannersuit, în extremitatea sudică a insulei, a provocat o criză politică și a declanșat alegeri anticipate.
Groenlanda are autonomie în privința resurselor miniere din 2009. Anul următor, Greenland Minerals a obținut o licență de explorare a zăcământului, considerat a fi unul dintre cele mai importante din lume în privința acestor minerale esențiale pentru tehnologiile de vârf.
Acum, compania are nevoie de unda verde din partea autorităților locale și naționale.