Aseară, la ora 22.00, consumul instantaneu de energie al României era de 8.281 MW, al doilea cel mai mare din acest an, după cel înregistrat în 22 ianuarie – 8.325 MW, arată datele interactive Transelectrica. Ca să se acopere acest consum, Hidroelectrica a trebuit să-și urce foarte mult producția, de peste două ori mai mult decât în miezul zilei, pentru că aportul regenerabilelor, fotovoltaic și eolian, era neglijabil, la acea oră. Chiar și așa, România a fost nevoită să importe curent din vecini, Ungaria și Bulgaria, soldul balanței schimburilor transfrontaliere înregistrând un import net de peste 800 MW.
În aceste zile de caniculă, fix la orele serii, 21 – 22, se înregistrează cele mai mari prețuri din piața spot, atingându-se niveluri neverosimile de preț pentru MWh de energie. S-au depășit deja valori de 560 și chiar 600 de euro/MWh, ceea ce pune presiune pe actorii din piață. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat, într-o intervenție lungă pe pagina proprie de Facebook, că aceste prețuri uriașe din piață nu vor mări facturile românilor pentru că prețurile sunt plafonate de stat până anul viitor. Cineva însă tot trebuie să plătească pentru aceste prețuri din piață, așa că nu este clar dacă nu cumva aceste prețuri vor fi, până la urmă, suportate tot de către stat.
Revenind la situația de aseară, producția instantanee înregistrată la 22.00 era de 7.341 MW, acoperită de Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentralele pe gaz și cele pe cărbune, cu o contribuție marginală a eolienelor.