Agricover Holding debutează pe BVB, listând cea mai mare emisiune de obligațiuni a unei companii antreprenoriale românești

agricover Sursa foto: BERD

Agricover Holding, jucător în agribusiness-ul românesc, face miercuri primul pas pe Bursa de Valori București, unde listează o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro și cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB.

Obligațiunile emise de Agricover Holding SA în cuantum de 40 milioane euro sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligațiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%. Emisiunea s-a desfășurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în ianuarie 2021, care a fost suprasubscris și s-a bucurat de o audiență diversificată, atât în rândul investitorilor instituționali (fonduri deschise de investiții, bănci comerciale, instituții financiare internaționale), precum și în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Capitalul atras prin emisiunea de obligațiuni este destinat finanțării operațiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanțarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituția financiară nebancară își propune să mențină ritmul alert de creditare al fermierilor români și să contribuie pe mai departe la creșterea susținută, pe baze sustenabile, a performanței agriculturii locale.

Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București, a declarat: „Suntem încântați de succesul emisiunii de obligațiuni derulată de Agricover Holding atât pentru că vorbim despre cea mai mare emisiune de obligațiuni derulată de o companie antreprenorială la BVB, dar mai ales deoarece banii atrași de la investitori vor fi direcționați către susținerea dezvoltării agriculturii românești. Pandemia ne-a arătat că în perioade tensionate și pline de incertitudini, trebuie să ne bazăm în primul rând pe forțele proprii, astfel că este normal ca și piața de capital să susțină companiile românești.”

Ștefan Bucătaru, Membru în Consilul de Administrație al Agricover Holding, afirmă: „Ne bucură mult oportunitatea de a crea o punte de legătură între cât mai mulți și mai diferiți investitori de pe piața de capital și agricultura românească. Grupul Agricover, prin intermediul entităților Agricover Credit IFN, Agricover SA și Agricover Technology SRL, ridică la rang de strategie de business facilitarea accesului fermierilor români, atât la cele mai performante tehnologii agricole, cât și la soluții de finanțare adaptate specificului sectorului agricol, astfel încât un număr cât mai mare de fermierii români să-și poată dezvolta optim afaceri de succes. Dorim, astfel, să oferim investitorilor din România oportunitatea de a ni se alătura acestui demers, pentru ca împreună să contribuim în mod efectiv la modernizarea fermelor românești pe baze profesioniste, competitive și sustenabile.”

Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, a precizat că în acest an vom vedea noi companii la Bursa de Valori București, din diverse ramuri ale economiei, doar din informațiile publice fiind peste 20 de companii în diverse faze de pregătire.

Agricover Holding este o societate de tip holding si reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover SA (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș SA (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology SRL (prin care Grupul intenționează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovații în agricultura mondială și, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care își desfășoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. își desfășoară activitatea peste 1.000 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.000 de clienți fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Acționarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover SA.

Agricover Holding a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei (creștere cu peste 25% față de 2018), în timp ce soldul creditelor nete acordate fermierilor de subsidiara sa specializată Agricover Credit IFN la 30 iunie 2020, era de 1,832 miliarde lei, cu 22% peste nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: