(Advertorial) Cum să planifici investițiile de business în funcție de oportunitățile de sezon asociate pieței de tranzacții valutare

bani, risipa Sursa foto: AdobeStock

Anul 2020 a adus un val de incertitudini în mediul de afaceri din România și din întreaga lume. Numeroase companii din mai toate domeniile au înregistrat pierderi semnificative sau au ales să amâne anumite investiții sau strategii de expansiune din cauza acestor incertitudini.

Una dintre cele mai afectate zone de business a fost cea a companiilor de import-export. Pandemia a adus fluctuații majore în cursurile valutare, iar Brexit-ul a impus noi reguli și taxe vamale.

Ca atare, deși recalibrarea strategiilor de business este o constantă pentru companiile stabile, ultimul an a adus și mai mult în prim-plan nevoia de adaptare rapidă la condițiile pieței și de adoptare a unor instrumente flexibile, care să-i ajute pe antreprenori să intervină rapid pentru a-și limita pierderile sau a-și spori câștigurile, după caz.

Riscul valutar – o problemă subevaluată, însă cu impact major

Volatilitatea valutară este o problemă majoră, însă adeseori ignorată. Nu e nevoie de un volum foarte mare de tranzacții pentru ca profitul tău să se diminueze din cauza volatilității monedelor cu care lucrezi. De aceea, riscul valutar este o problemă reală atât pentru multinaționale, cât și pentru IMM-uri.

Pe termen scurt sau mediu, cursul valutar te poate afecta prin expunerea tranzacțiilor la variabilitatea cursului monedei în care efectuezi schimbul. Cu alte cuvinte, o obligație de plată contractată azi, însă cu scadența peste trei luni, poate duce la pierderi majore dacă moneda în care trebuie să faci plata se apreciază.

Să presupunem că deții o firmă care importă mingi de fotbal din SUA. O mie de astfel de mingi costă 10.000 USD. La rata din 4 decembrie 2020 de 4 RON pentru 1 USD, mingile vor costa 40.000 RON sau 40 RON per minge. Dacă transportul, asigurararea, cheltuielile de marketing și retail costă încă 10 RON per minge, iar prețul pieței este de 60 RON, te poți aștepta la un profit de 10 RON per minge, adică 10.000 RON în total.

În cazul în care transportul trebuie să ajungă în patru luni și nu trebuie să plătești nimic până la recepționarea lui, amânarea de plată nu e neapărat cel mai bun lucru pentru afacerea ta. Între timp, dolarul s-a apreciat, până la 4,18 RON/USD (cursul din data de 1 aprilie 2021),  așa că profitul tău a fost diminuat considerabil.

Presupunând că nu intervin modificări în costurile logistice, mingile vor costa 41.800 RON, adică 41,8 RON per minge. Profitul tău se va diminua cu 1,8 RON/minge, ajungând la 8.200 RON în total.

Desigur, încă vorbim de profit. Însă exemplul de mai sus se referă la o fluctuație relativ mică. Cu cât moneda se apreciază mai mult, cu atât mai accentuată va fi scăderea profitului tău.

De asemenea, e recomandabil să iei în calcul și comisioanele valutare și ratele de schimb practicate de instituțiile cu care lucrezi. De regulă, băncile comerciale oferă cursuri neavantajoase, mai ales când vorbim despre monede relativ instabile sau „exotice”.

Cum te poate afecta sezonalitatea schimbului valutar?

Sursa foto: AdobeStock

Evenimentele majore, cum sunt pandemia de COVID-19, Brexit, războaiele sau conflictele civile sunt relativ rare. Însă există factori care influențează fluctuația valutară în fiecare an. Sezonalitatea anumitor monede este bine-cunoscută, deși disputată de experți, întrucât nu afectează mereu toate monedele în același fel.

Spre exemplu, unii experți în domeniul financiar fac recomandări sezoniere pentru tranzacționarea Yuan-ului, ținând cont de creșterea sau scăderea volumului exporturilor din China. Se consideră adesea că scăderea importurilor duce la devalorizarea monedei naționale, determinându-i pe comercianți să solicite tranzacționarea în monede mai stabile.

De asemenea, trebuie luat în calcul ceea ce experții numesc „efectul ianuarie” – în luna ianuarie, majoritatea monedelor mari (USD, EUR, CHF) au o performanță slabă, urmând să-și revină pe parcursul anului.

Analiza tehnică a datelor istorice relevă un alt exemplu interesant: perechea USD/JPY (Yen japonez) are de cele mai multe ori un boom în luna iulie. Dacă plănuiești să faci tranzacții în aceste monede în viitor, e bine să iei în calcul acest trend istoric. Însă, din nou, nu uita că aceste trenduri nu sunt definitive, iar prețurile pot fi influențate de o multitudine de alți factori greu de prevăzut.

Sezonalitatea monedelor poate afecta și alte industrii, cum sunt cea auto și cea a construcțiilor. Pentru țările care produc mașini, o apreciere a monedei naționale poate face ca autovehiculele lor să fie mai puțin competitive la export. Acest lucru se poate întâmplă datorită unui efect numit în literatura de specialitate “boala olandeză”, cauzat de o apreciere excesivă a monedei locale, care nu este susținută de câștiguri de eficiență. Ca atare, se ajunge la o fragilizare a economiei pe termen lung – și din cauza non-competitivității la exporturi.

În industria construcțiilor, efectele sezonalității monedelor se simt în special în costul materialelor și în cel al salariilor lucrătorilor, mai ales dacă vorbim despre salarii plătite în valută sau în moneda națională, însă la cursul zilei.

O anticipare strategică în acest sens este esențială pentru a economisi importante sume de bani anual doar din tranzacțiile valutare efectuate la momentul potrivit. E bine de reținut, însă, că există și alte motive pentru care anumite monede pot fluctua: calendarele fiscale ale fiecărei țări, performanța economiei țării respective, ratele dobânzii și rata de consum sunt doar câteva exemple.

Gestionarea riscului valutar pentru companii care tranzacționează extern

Gestionarea riscului valutar este o strategie importantă pentru toate companiile care tranzacționează extern. Un factor-cheie în gestionarea acestui risc este alegerea partenerului potrivit pentru realizarea contractelor la termen. O companie cu experiență solidă în derularea acestui tip de contract te poate ajuta să profiți de oportunitățile de pe piață valutară și să-ți minimizezi riscurile și pierderile.

Spre exemplu, contractele la termen (FORWARD, care asigură acoperirea împotriva fluctuaţiilor nefavorabile ale cursului de schimb pentru două valute) sunt, de regulă, disponibile doar companiilor mari prin intermediul serviciilor financiare clasice. Companii de tip fintech, însă, cum este AKCENTA, sprijină cu astfel de servicii și IMM-urile.

Pentru importatorii/exportatorii care operează tranzacții internaționale există numeroase detalii care le pot influența profitabilitatea (sezonalitatea monedelor sau a anumitor mărfuri, noi condiții vamale sau taxe impuse de anumite țări și așa mai departe). Nevoile de susținere a businessului astăzi sunt multe și mai greu de implementat, motiv pentru care eficiența investițiilor și atenția la detalii fac diferența în piață. Asta înseamnă că strategiile trebuie schițate mai atent și aplicate pragmatic.

De aceea, un parteneriat cu o companie care-și argumentează solid deciziile și analizează permanent evoluția pieței valutare poate spori profitabilitatea oricărui business care derulează tranzacții internaționale. Expertiza acumulată în peste 23 de ani le permite consultanților AKCENTA să ofere managerilor de companii informații strategice despre momentele propice efectuării anumitor tranzacții sau despre piețele către care se pot îndrepta.

Spre exemplu, prin instrumente de tip hedging, puteți elimina riscurile pierderilor financiare cauzate de volatilitatea estimată a uneia sau mai multor monede. Contractele Forward acționează ca o plasă de siguranță prin fixarea cursului pentru tranzacțiile efectuate într-o perioadă dată. Vă asigurați un somn liniștit, știind că toate costurile sunt predictibile și aveți certitudinea că tranzacționarea se face de fiecare dată în aceleași condiții.

Firește, ca în cazul oricărui instrument financiar, contractul Forward nu este infailibil. Are avantajul unei polițe de asigurare și scade costurile neprevăzute în cazul aprecierii monedei. În cazul deprecierii, sumele contractate prin Forward trebuie utilizate în termenul și în condițiile agreate.

De aceea, în funcție de profilul companiei dumneavoastră, agenții AKCENTA analizează tendințele monedei-țintă și gândesc soluții care vă ajută să vă asigurați o rată de curs preferențială pe care să o păstrați și pentru tranzacții viitoare.

Sunteți interesat de minimizarea riscurilor valutare? Luați legătura cu un agent aici!

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: