ADR și Ministerul Cercetării semnează contractul de implementare a unei investiții de 36 de milioane de euro, dedicat transformării digitale a IMM-urilor

servicii-digitale

Reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și ai Autorității pentru Digitalizarea României au semnat contractul de implementare al investiției I19 din PNRR, în valoare de 36 de milioane de euro Proiectul vizează scheme dedicate perfecţionării și recalificării angajaţilor din firme și ar trebui să sprijine transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii prin consolidarea competenţelor digitale ale angajaţilor lor şi specializarea forţei de muncă în domenii tehnologice avansate.

“Aş puncta faptul că plecăm de la un ultim loc în indicele DESI. Este o realitate cunoscută pentru noi toţi, locul 27 din perspectiva competenţelor digitale şi de la conştientizarea faptului că degeaba ai servicii publice electronice atâtea câte sunt ele, mai multe sau mai puţine, dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească şi dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor prin aceste servicii electronice digitale. Cred că 28% dintre români au competenţe digitale de bază, deci plecăm de la un nivel relativ redus. De asemenea, prin eforturile Autorităţii pentru Digitalizarea României, printr-un proiect european, a fost întocmită o mapare a competenţelor digitale la nivelul administraţiei publice centrale. Cred că aţi intervievat, aţi testat 11.000 de funcţionari publici în administraţia publică centrală şi este cert că avem mult de lucru din perspectiva competenţelor digitale de bază. Şi este normal să fie aşa, pentru că totuşi statul român nu a desfăşurat un efort coerent până acum de pregătire a cadrelor din autorităţile publice centrale şi locale din perspectiva transformării digitale. De aceea, mă bucură foarte mult această iniţiativă. Ea este complementară cu o altă investiţie pe care o implementează ANFP-ul, prin care pregătesc 30.000 de funcţionari publici cu competenţe digitale de bază. Cred că este investiţia 16 din PNRR”, a menţionat Burduja, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului de resort, proiectul înseamnă deschiderea către mediul privat pentru competenţe digitale avansate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Discutăm de tehnologiile viitorului, de blockchain, de automatizare, de realitate virtuală, de lucrurile care fac economia românească mai competitivă. Practic, astăzi este semnarea contractului între Ministerul Cercetării, ca finanţator, şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, ca beneficiar. Ulterior, dumneavoastră urmează să selectaţi formatorii care vor preda aceste cursuri şi în paralel să demaraţi procedura de achiziţie şi implementare a unei platforme digitale. Prin această platformă urmează să fie pregătiţi angajaţii din IMM-urile româneşti. Anticipez că, undeva la jumătatea anului viitor, vom putea să avem formatorii selectaţi şi, în cel mai scurt timp, în paralel, să avem şi platforma gata, astfel încât până în toamna anului viitor sau cel târziu până în finalul anului viitor să putem avea deja primii angajaţi din IMM-urile româneşti care se pregătesc pentru aceste tehnologii ale viitorului”, a afirma oficialul.

La rândul său, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoş-Cristian Vlad, a apreciat că ultimul loc pe care îl ocupăm în indicele DESI este “puţin exigent”.

“În acest an, alături de mediul privat, am stabilit cadrul legislativ, am stabilit proiecte tehnice, studii referitoare la tehnologii ce urmează a fi implementate prin proiectul major pentru România – Cloud-ul guvernamental, care va aduce clar un imbold în viitoarea economie digitală, unde sper ca România să se situeze pe primele locuri, chiar dacă indicele DESI, astăzi ne poziţionează puţin exigent pe ultimul loc. Venim cu un proiect extrem de important pentru economia digitală. Practic, îi vom invita, alături de ADR, pe toţi formatorii specializaţi în tehnologii, precum Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Învăţarea Automată, Inteligenţa Artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems şi Additive manufacturing. Acestea sunt cele opt puncte importante sau obligatorii de atins”, a susţinut Vlad, conform Agerpres.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a organizat, vineri, evenimentul de semnare, alături de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a unui contract de implementare a investiţiei I19 din PNRR.

Proiectul “Competenţe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, pentru implementarea investiţiei I19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Scheme dedicate perfecţionării/recalificării angajaţilor din firme, va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii prin consolidarea competenţelor digitale ale angajaţilor lor şi specializarea forţei de muncă în domenii tehnologice avansate.

Astfel, angajaţii IMM îşi vor putea îmbunătăţi nivelul de cunoştinţe/competenţe prin participarea la programe de formare în domenii tehnice-cheie, cum ar fi: Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Învăţarea Automată, Inteligenţa Artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems şi Additive manufacturing.

Bugetul total al investiţiei este de 36 de milioane de euro (177,102 milioane de lei, fără TVA), finanţare PNRR, din care 34 de milioane de euro (167,263 milioane de lei, fără TVA) reprezintă valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru perfecţionarea/recalificarea angajaţilor din societăţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: