Administratorii de fonduri de pensii private din România au adoptat un cod de conduită, pentru a se implica în guvernanța companiilor listate unde dețin acțiuni: „Interesul participanților la fonduri va fi mai presus de orice”

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Administratorii de fonduri de pensii private din România au decis să adopte un cod de conduită, pentru momentele când se vor implica în guvernanța companiilor listate la care dețin acțiuni, prin care vor pune interesul participanților la fonduri mai presus de orice, a anunțat marți Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Fondurile de pensii private din România sunt cei mai mari investitori instituționali autohtoni. Este o calitate care se va consolida în anii următori, având în vedere estimările care sugerează că, pe scenariul actual de contribuții, activele în administrare se vor dubla în următorii 5 ani, ajungând la cca. 60 de miliarde de euro până în 2030.

„Creșterea accelerată a activelor fondurile de pensii face ca și pozițiile lor de acționari în companiile listate să fie din ce în ce mai importante, ceea ce le va da posibilitatea să aibă o implicare tot mai importantă în guvernanța emitenților. În aceste context, membrii APAPR au decis ca, urmând practica internațională din țările dezvoltate membre OECD, să adopte un Cod de conduită care să includă setul de principii care stă la baza deciziilor individuale pe care le iau în exercitarea calității fondurilor de pensii ca acționari instituționali”, arată un comunicat al APAPR.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Setul de principii reiterează faptul că orice decizie a fondurilor de pensii în calitate de acționari pune mai presus de orice interesul participanților la fonduri, prin promovarea reprezentării investitorilor minoritari în Consiliile de administrație, prin susținerea unor structuri de guvernanță bazate pe cele mai înalte standarde etice și profesionale, prin monitorizarea constantă și transparentă a performanței economico-financiare a companiilor în care au investit.

APAPR consideră “Codul de conduită al administratorilor de fonduri de pensii private referitor la implicarea fondurilor de pensii în guvernanța companiilor în care au investit” încă un pas menit să consolideze reputația excelentă pe care sectorul pensiilor private a acumulat-o de la înființare până în prezent. Prin acest demers, APAPR dorește să semnaleze participanților la fondurile de pensii și tuturor partenerilor (companii emitente, acționari, Bursa de Valori de la București, instituții centrale, Autoritatea de Supraveghere Financiară, mass-media) existența unui proces decizional predictibil bazat pe criterii etice și profesionale solide.

Codul de conduită prevede următoarele:

Administratorii de fonduri de pensii private, acţionând în mod independent:

I. Monitorizează companiile în care au investit activele participanților la fondurile de pensii private și, dacă este cazul, transmit companiilor solicitări de informații/clarificări, respectiv solicitări de rapoarte/verificări suplimentare conform drepturilor societare disponibile, în scopul de a se asigura că acestea acționează în acord cu normele legale, fară a aduce atingere intereselor acționarilor și de o manieră eficientă.

II. Se implică, după caz, în guvernanța companiilor în care au investit activele participanților la fondurile de pensii private, în calitate de acționari, având ca principal obiectiv promovarea celor mai bune interese ale participanților la fondurile de pensii private.

III. Propun/susțin candidați cu experiență relevantă pentru poziția de membri în Consiliile de Administrație, Consiliile de Supraveghere (și pentru alte funcții ai căror candidați se supun aprobării adunării generale a acționarilor) ale companiilor în care au investit activele participanților la fondurile de pensii private, în conformitate cu profilele stabilite de documentele interne ale respectivelor companii.

IV. Se asigură că implicarea lor în calitate de acționar în guvernanța companiilor în care au investit activele participanților la fondurile de pensii private va avea ca fundament cele mai înalte standarde etice și profesionale, valori pe care le vor promova și în procesul de de guvernanță a companiilor respective, în limita mandatului deținut în calitate de acționari.

V. Urmăresc soluționarea eventualelor diferende cu companiile în care au investit activele participanților la fondurile de pensii private într-un mod constructiv și pragmatic, promovând interesele participanților la fondurile de pensii private.

VI. Se asigură că, prin proceduri interne, evită eventuale conflicte de interese în exercitarea drepturilor de acționar.

VII. Documentează și mențin arhiva cu istoricul implicării lor în guvernanța companiilor în care au investit, al deciziilor luate și al motivației lor, respectând cerințele legale.

VIII. În cazul în care se consideră necesar/oportun, colaborează cu alți investitori, în conformitate cu cerințele și limitările impuse de legislația în vigoare, pentru a promova decizii ale acționarilor care să protejeze sau să crească valoarea de piață a companiilor în care dețin participații, întotdeauna acționând doar în interesul participanților pe care îi reprezintă.

IX. În cazul deținerii de cote minoritare, promovează reprezentarea investitorilor minoritari în Consiliile de Administrație sau Consiliile de Supraveghere ale companiilor în care au investit activele participanților la fondurile de pensii private, în limita mandatului deținut.

X. Manifestă transparență în raport cu participanții la fondurile de pensii pe care le administrează în ce privește exercitarea dreptului de vot și implicarea în guvernanța companiilor în care au investit, răspunzând punctual solicitărilor primite în acest sens, cu respectarea cadrului legal.

XI. Contribuie activ la procesul de îmbunătățire a legislației care reglementează guvernanța companiilor din România.

XII. Promovează principiile ESG (environment, social, governance) în cadrul companiilor la care dețin participații, susținând o dezvoltare sustenabilă a acestora.

Membrii APAPR înțeleg că niciuna dintre prevederile prezentului Cod nu reprezintă și nu va fi aplicată în scopul facilitării unui schimb de informații strategice sau comerciale sensibile, așa cum sunt ele definite de legislația aplicabilă concurenței, iar membrii nu vor acționa în mod concertat cu privire la decizia de a investi și/sau de a administra aceste investiții, ci își vor urma propria politică investițională, respectând principiul de bază că fiecare societate își stabilește în mod independent comportamentul pe piață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.