Administrația Biden anunță noi reguli pentru a reduce presupusul „abuz” de lacunele comerciale ale SUA/ Platforme Shein și Temu sunt vizate

moda, shein, poluare, mass market Sursa foto: wikimediacommons.com

Administrația Biden a anunțat vineri noi măsuri pentru a reduce ceea ce numește „utilizarea excesivă și abuzivă” a unei legi comerciale de lungă durată care permite expedierilor de valoare redusă să intre în Statele Unite fără a plăti taxe de import și taxe de procesare, transmite CNBC.

Măsurile includ o nouă propunere de reglementare, care ar interzice expedierilor în străinătate de produse care fac obiectul tarifelor SUA-China să fie eligibile pentru scutirea vamală specială.

Cunoscută sub denumirea de lacună de minimis, dispoziția comercială permite pachetelor cu o valoare mai mică de 800 de dolari să intre în Statele Unite cu un control relativ redus. În ultimul deceniu, numărul expedierilor de minimis a explodat, de la aproximativ 140 de milioane la mai mult de un miliard, potrivit unei estimări a Casei Albe.

„Creșterea drastică a expedierilor de minimis a făcut din ce în ce mai dificilă direcționarea și blocarea expedierilor ilegale sau nesigure care intră în SUA”, a declarat Daleep Singh, consilier adjunct pe probleme de securitate națională pentru economie internațională, în cadrul unei convorbiri telefonice de joi pentru a prezenta acțiunile.

Oficialii spun că explozia expedierilor de minimis este determinată în mare parte de câțiva giganți ai comerțului cu amănuntul online legați de China, precum Shein și Temu, care utilizează scutirea pentru a expedia haine și articole de uz casnic ieftine, în valoare de milioane de dolari, din fabricile din China direct către clienții americani.

Fiecare pachet individual valorează de obicei mult mai puțin de 800 de dolari și, prin urmare, se califică pentru scutirea de minimis.

Dar noile restricții de eligibilitate pentru produsele care fac obiectul tarifelor în temeiul secțiunilor 301, 201 și 232 – precum cele propuse vineri – ar putea da peste cap acest model de afaceri.

„Având în vedere că aproximativ 70 % din importurile chineze de textile și îmbrăcăminte fac obiectul tarifelor din secțiunea 301, această măsură va reduce drastic numărul de transporturi care intră prin scutirea de minimis”, a declarat Singh.

În plus față de normele tarifare propuse, Casa Albă a anunțat, de asemenea, planuri pentru o nouă regulă care să „solicite date suplimentare specifice pentru expedierile de minimis – inclusiv numărul de clasificare tarifară de 10 cifre și persoana care solicită scutirea de minimis”, potrivit unei fișe informative.

Administrația Biden a solicitat, de asemenea, Congresului să adopte o legislație de revizuire a normelor de minimis inițiale.

O lacună obscură a legislației tarifare adoptată de Congres în 1930 – scutirea de minimis – a ajuns din nou în vizorul Casei Albe în ultimii ani, după ce legislatorii și-au exprimat îngrijorarea că regula permite comercianților cu amănuntul străini să se sustragă de la plata tarifelor și de la controlul pachetelor lor la frontieră.

Anul trecut, House Select Committee on the Chinese Communist Party a publicat un raport privind Shein și Temu și a stabilit că cele două companii sunt „probabil responsabile pentru mai mult de 30% din toate pachetele expediate zilnic în Statele Unite în temeiul dispoziției de minimis și probabil aproape jumătate din toate expedierile de minimis către Statele Unite din China”.

Retailerii tradiționali importă de obicei containere cu marfă și le trimit la depozite din SUA pentru distribuție. Însă Shein și Temu își expediază de obicei produsele direct către consumatorii americani prin intermediul rețelelor lor de furnizori chinezi.

Prin utilizarea lacunei de minimis pentru a evita taxele vamale, giganții chinezi din domeniul comerțului cu amănuntul au eludat probabil zeci de milioane de dolari în taxe de import.

Numai în 2022, Gap a plătit 700 de milioane de dolari în taxe de import, H&M a plătit 205 milioane de dolari, iar David’s Bridal a plătit 19,5 milioane de dolari, potrivit Comitetului Special al Camerei Reprezentanților privind Partidul Comunist Chinez.

Shein și Temu, însă, nu au plătit deloc taxe de import.

Parlamentarii susțin că, prin evitarea taxelor de import ridicate pe care Statele Unite le impun majorității produselor textile, de îmbrăcăminte și încălțăminte chinezești, Shein și Temu sunt în măsură să ofere prețuri extrem de scăzute și să concureze cu concurenții lor care plătesc taxe de import.

Aceștia au susținut, de asemenea, că scutirea permite Shein și Temu să importe produse fabricate prin munca sclavilor fără a fi detectate, deoarece ambalajele nu sunt supuse aceluiași nivel de control și testare.

Shein a susținut că lanțul său de aprovizionare cu stocuri reduse și modelul său general de afaceri îi permit să ofere prețuri atât de mici și că structura sa de prețuri nu are legătură cu scutirea de minimis.

„SHEIN face din conformitatea importurilor o prioritate absolută, inclusiv cerințele de raportare prevăzute de legislația americană cu privire la intrările de minimis”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei pentru CNBC.

Vara trecută, președintele executiv al Shein, Donald Tang, a solicitat reforme pentru de minimis și a declarat că regula „are nevoie de o revizuire completă pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru toți comercianții cu amănuntul”. El nu a precizat cum ar arăta aceste reforme.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Shein a declarat că societatea susține comentariile lui Tang.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu toate părțile interesate la reformă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Compania a recunoscut că bumbac din regiuni interzise a fost găsit în lanțul său de aprovizionare și a declarat că lucrează pentru a rezolva problema.

Când a fost contactat pentru comentarii, un purtător de cuvânt al Temu a declarat că creșterea companiei „nu depinde de politica de minimis. Analizăm noile propuneri de norme și ne menținem angajamentul de a oferi valoare consumatorilor”.

Temu nu a răspuns la întrebările CNBC cu privire la acuzațiile de muncă în condiții de sclavie în lanțul său de aprovizionare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: