Acțiunile producătorilor auto, în creștere. Sectorul a avansat cu 33% într-un an

trafic-bucuresti-masini_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin_Cirstoveanu

Acțiunile producătorilor de automobile europeni au crescut miercuri cu peste 2%, până la un nivel record, în condițiile în care investitorii au devenit din ce în ce mai optimiști față de sector, din cauza așteptărilor crescânde pentru vânzările de mașini mai puternice în 2022.

Interesul investitorilor pentru stocurile de mașini din regiune s-a aprins în ultimele luni, indicele auto și piese auto din Europa  a crescut cu peste 8% numai în această săptămână, depășind un record anterior în noiembrie, scrie Reuters.

Sectorul a câștigat 33% într-un an, depășind indicele pan-european, care a câștigat 23% în aceeași perioadă.

După ce producătorii de mașini au fost nevoiți să facă față unor stocuri mari în ultimii doi ani, cauzate de o încetinire a vânzărilor indusă de pandemie, lucrurile au început să revină, în ciuda lipsei de aprovizionare cu cipuri în 2021, care i-a forțat pe unii să reducă producția.

Acțiunile la BMW din Germania au crescut cu 2,3% după ce grupul a declarat că a atins vânzări record de peste 2,2 milioane de vehicule de la marca sa BMW în 2021, depășind nivelurile din 2019.

De asemenea, prețurile mai mari ale mașinilor în 2021 au compensat creșterea costurilor în a doua jumătate a anului, cred analiștii.

Acțiunile Renault au urcat cu 4,4%, deoarece producătorul american de cipuri Qualcomm a declarat că a încheiat acorduri pentru aprovizionarea producătorului francez și a Volvo.

Acțiunile Stellantis au crescut cu 3,4%, deoarece compania cotată la Milano a colaborat cu Amazon.com pentru a dezvolta mașini și camioane cu software-ul Amazon în tablourile de bord și pentru a implementa camionete electrice în rețeaua de livrare a gigantului online.

Acțiunile Daimler au crescut, de asemenea, cu 3%, în ciuda rapoartelor conform cărora compania a informat proprietarii mașinilor sale de lux despre un defect tehnic care ar putea provoca un incendiu.

Nu toată lumea este optimistă, însă. JP Morgan și-a redus prognoza de creștere a producției pentru vehiculele ușoare europene la 4% și, respectiv, 6% pentru 2022, respectiv, 2023, invocând ezitarea consumatorilor față de achiziționarea de motoare cu ardere internă, amânarea achizițiilor de vehicule electrice și deficitul de cipuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: