Acord între americanii de la Westinghouse și italienii de la Ansaldo Nucleare, pentru dezvoltarea unei centrale nucleare cu reactoarelor rapide răcite cu plumb. Acordul se bazează pe activitățile deja desfășurate în România, Marea Britanie, SUA și Italia

nuclear. pixabay

Compania americană Westinghouse Electric Company, deținută de firma de capital privat canadiană Brookfield Business Partners, a semnat un acord de cooperare cu italienii de la Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea unei centrale nucleare de generație următoare, bazată pe tehnologia reactoarelor rapide răcite cu plumb (LFR), scrie Il Sole 24 Ore, potrivit Rador. Cele două companii au lucrat împreună de mai bine de 40 de ani pentru a dezvolta tehnologia avansată a reactoarelor cu apă ușoară (LWR).

Conform acestui nou acord, se explică într-un comunicat, cele două companii vor derula un proiect comun pentru a maximiza sinergiile, a combina experiențe în proiectare, testare și licențiere și pentru a alinia partenerii și respective de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Companiile au spus că acordul „se bazează pe activitățile de dezvoltare deja în desfășurare în Marea Britanie, SUA, Italia și România, unde sunt instalate peste zece instalații de testare de ultimă generație, pe bază de plumb”.

Tehnologia LFR, adaugă nota, „combină utilizarea plumbului lichid ca agent de răcire, funcționarea la temperaturi ridicate și un spectru de neutroni rapid, cu soluții de inginerie care promovează simplitatea și robustețea designului”.

Scopul este îmbunătățirea treptată a performanței comparativ cu cea tehnologiei nucleare tradiționale, inclusiv îmbunătăţirea economiei, versatilitatea pieței dincolo de electricitate și o durabilitate mai bună.

„Ansaldo Nucleare – explică Roberto Adinolfi, președintele companiei care face parte din grupul Ansaldo Energia – împărtășește o viziune comună cu Westinghouse. Compania a crezut cu tărie și a investit de la începutul secolului în tehnologia LFR, iar acum așteptăm cu nerăbdare să începem o altă călătorie de colaborare cu Westinghouse spre implementarea acesteia”.

La rândul său, Rita Baranwal, directorul de tehnologie de la Westinghouse, subliniază că „lucrarea comună pe care am făcut-o deja va servi drept rampă de lansare pentru accelerarea dezvoltării tehnologiei LFR. Dezvoltăm o centrală nucleară competitivă din punct de vedere economic, versatilă și durabilă, care va fi utilizată pentru a satisface nevoile diferitelor comunități și cele ale piețelor energetice în evoluție, inclusiv încălzirea centralizată, generarea de hidrogen și desalinizarea apei”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: