Conferința Economedia A.I. PLAY. Sondaj printre cititorii Economedia: 63% dintre respondenți ar dori ca statul să folosească tehnologii bazate pe inteligență artificială pentru a accelera digitalizarea serviciilor publice

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Photo 171270756 | Artificial Intelligence © BiancoBlue | Dreamstime.com

Conform unui sondaj realizat în mediul online printre cititorii Economedia, 53% dintre respondenți folosesc tehnologii bazate pe IA în viața de zi cu zi și 79% cred că sistemul actual de educație nu este pregătită să facă față schimbărilor aduse de IA pe piața muncii.

Sondajul a fost realizat printre cititorii Economedia, în perioada 15-24 noiembrie și au răspuns 447 de respondenți.

Conform rezultatelor, 53% folosesc tehnologii bazate pe IA în viața de zi cu zi și 79% cred că educația actuală nu este pregătită să facă față schimbărilor aduse de IA pe piața muncii. De asemenea, 63% dintre ei ar dori ca statul român să folosească tehnologii bazate pe IA pentru a accelera digitalizarea serviciilor publice. 70% dintre respondenți au preocupări legate de aspectele etice ale dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale.

În ceea ce privește instrumentele de IA folosite, chatbot-ul ChatGPT e cel mai popular, fiind menționat de 49% dintre respondenți, asistenții virtuali (google, Alexa, Siri) sunt folosiți de 7% dintre respondenți, 6% folosesc Bard, 4% Bing, 3% Midjourney și 2% dintre ei au lucrat și cu Claude.

Pe cei mai mulți dintre participanții la sondaj care folosesc astfel de soluții, AI îi ajută să economisească timp (răspuns pentru care au optat 43% dintre respondenți), 32% spun că își fac munca mai bine cu ajutorul tehnologiei, iar 14% spun că învață mai ușor. Mai puțin de 1% spun că IA nu le aduce niciun beneficiu

În ceea ce privește impactul IA asupra economiei globale, 52% dintre respondenți cred că acesta va fi unul pozitiv și un sfert spun că ar fi negativ. 13% au o poziție neutră, iar 10% nu știu/ nu răspund.

Percepția asupra viitorului în care inteligența artificială va juca un rol tot mai important în societate este optimistă în cazul a 47% dintre respondenți, în vreme ce 35% sunt pesimiști, iar 14% au o atitudine neutră.

Cum va afecta IA piața muncii în viitor? 61% dintre respondenți spun că noua tehnologie va modifica tipuri de locuri de muncă disponibile, dar 30% cred că va elimina locuri de muncă. Numai 5% cred că va crea mai multe locuri de muncă.

I-am întrebat pe cititorii noștri și despre îngrijorările pe care le au cu privire la inteligența artificială, iar lista de teme e destul de lungă și include, printre altele: manipulare, dezinformare, fake news, riscuri legate de siguranța datelor, lipsa de experiență a guvernelor în reglementare, probleme sociale, concedieri, alterarea realității, capabilitatea de a dobândi o inteligență separată de a oamenilor.

Citește integral sondajul AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: