Ministerul Mediului a publicat ghidul de finanțare în transparență publică pentru programul Rabla la electrocasnice 2022. În cadrul ghidului sunt prezentate și anumite schimbări care vor avea loc în cadrul programului din acest an.
Potrivit ghidului publicat în transparență publică, finanțarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic:
- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
- 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.”
De asemenea, vor fi considerate cheltuieli eligibile cumpărarea de maşini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiţionat, aspiratoare, laptopuri și tablete.
Puteți consulta AICI întregul ghid, cu fiecare modificare adusă programului Rabla la electrocasnice.
Cum se vor putea înscrie participanții
Înscrierea persoanei fizice în aplicația informatică se realizează numai după publicarea listei cuprinzând comercianții validați și anterior lansării primei etape de generare a voucherelor, prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia, a adresei de e-mail, a unui număr de telefon valid și prin recepționarea unui sms de confirmare.
Înscrierea solicitanților se realizează conform procedurii stabilite prin dispoziția președintelui Autorității.
După ce aceștia au creat contul, solicitanții vor trebui să introducă următoarele informații:
- declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data înscrierii;
- acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici.
Înscrierea solicitanților se realizează după completarea tuturor câmpurilor din aplicația informatică şi după generarea unui mesaj automat de confirmare în acest sens.
Pasul următor pentru persoanele fizice este completarea în aplicația informatică, a tipului de EEE care se achiziționează, precum şi a declarației pe propria răspundere prin care se obligă să predea un EEE uzat, în momentul achiziționării.
Echipamentele incluse în program vor fi disponibile etapizat. Fiecare etapă cuprinde trei categorii de echipamente şi va avea un buget stabilit prin dispoziție a președintelui Autorității. În cazul în care bugetul alocat etapei de înscriere nu este consumat, acesta se reportează şi devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni de înscriere.
În maximum 7 zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați, aceștia se adresează comercianților validați în vederea utilizării voucherelor. Voucherul este valabil 7 zile de la data publicării listei solicitanților aprobați, perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare.
Persoana fizică care a selectat dar nu a utilizat voucherul, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeași categorie pe parcursul aceluiași an calendaristic. Totodată, persoana fizică care a beneficiat de un voucher dintr-o categorie, nu mai poate beneficia de același tip de voucher pe parcursul aceluiași an calendaristic.
O altă schimbare a programului este eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile, precum și reducerea termenul de folosire a voucherelor de la 15 zile la 7 zile, astfel încât să fie posibilă organizarea mai multor sesiuni anuale. Programul Rabla la electrocasnice va începe de pe 6 mai și va avea un buget total de 100 milioane lei.