Companiile germane estimează o recesiune ușoară a celei mai mari economii europene în 2023

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Companiile germane se aşteaptă ca anul viitor prima economie a Europei să înregistreze doar o recesiune uşoară, în pofida obstacolelor provocate de criza energetică, probleme în aprovizionarea cu materii prime şi o economie mondială călduţă, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul principalelor asociaţii de business din Germania, transmite Agerpres.

Oficial, guvernul german prognozează un avans al economiei de 1,4% în 2022, urmând a se contracta cu 0,4% anul viitor.

“Ultimul trimestru din 2022 şi începutul lui 2023 este posibil să fie însoţite de un declin al activităţii economice. Cu toate acestea, ne aşteptăm doar la o contracţie uşoară”, a declarat Siegfried Russwurm, preşedintele Federaţiei Industriilor Germane (BDI).

În ultimele săptămâni au apărut semnale că economia germană ar putea evita o gravă recesiune economică declanşată de problemele în aprovizionarea cu energie apărute ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. De exemplu, în luna noiembrie rata anuală a inflaţiei a scăzut la 11,3%, de la un maxim istoric de 11,6% în luna octombrie, pe măsură ce avansul preţurilor la energie s-a redus.

Siegfried Russwurm a avertizat însă că ritmul de creştere a economiei germane va rămâne unul modest până în 2024 în condiţiile în care cererea slabă la nivel mondial va afecta economia germană dependentă de exporturi.

Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a apreciat şi ea că există multe semnale care arată că perturbările de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încep să se reducă gradual. “Preţurile la containerele de marfă se apropie din nou de valorile normale pe termen lung iar blocajele din porturile internaţionale se reduc încet”, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian. “Dacă autorităţile chineze vor implementa măsurile de relaxare a politicii zero-COVID, aşa cum au anunţat, acesta va fi un semnal pozitiv pentru lanţurile globale de aprovizionare”, a adăugat Peter Adrian.

Totuşi, DIHK a avertizat că preţurile mari la energie şi înrăutăţirea sentimentului consumatorilor afectează perspectivele pentru 2023.

Confederaţia Germană a Meşteşugarilor (ZDH) a evocat un scenariu similar, subliniind faptul că au fost lansate semnificativ mai puţine comenzi pentru anul următor. “Carnetul de comenzi ne va duce până la începutul primăverii dar există multe semne de întrebare pentru perioada de după”, a spus secretarul general de la ZDH, Holger Schwannecke.

Totuşi, Asociaţia Germană pentru Comerţ Angro şi Exterior (BGA) spune că situaţia este în continuare robustă în multe sectoare ale economiei. Preşedintele BGA, Dirk Jandura s-a declarat încrezător că firmele vor intra pe o traiectorie mai încurajatoare în perioada primăverii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: