Christine Lagarde avertizează că unele politici fiscale din Europa ar putea alimenta o cerere în exces

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat vineri că politicile fiscale ale unor guverne europene ar putea duce la o cerere în exces, adăugând că politicile fiscale şi monetare trebuie să lucreze în tandem pentru o creştere economică sustenabilă şi echilibrată, transmite Reuters.

„Politicile fiscale care creează o cerere în exces, într-o economie care se confruntă cu constrângeri pe partea de ofertă, ar putea forţa o înăsprire a politicii monetare mai mare decât ar fi fost altfel necesar”, a spus Christine Lagarde la o conferinţă organizată de Banca Reglementelor Internaţionale la Bangkok. „Din păcate, în acest moment, cel puţin unele măsuri fiscale pe care le analizăm din partea multor guverne europene, şi în special în rândul guvernelor din zona euro, indică spre ultime direcţie”, a spus Lagarde, făcând referire la măsurile care ar putea declanşa o cerere în exces.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi în primele trei luni din 2023 din cauza creşterii preţurilor la energie şi majorării dobânzilor care subminează cheltuielile, puterea de împrumut şi încrederea.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Avem nevoie de mai multe investiţii şi reforme structurale pentru a elimina constrângerile pe parte de ofertă şi a asigura că producţia potenţială nu este afectată de modificarea economiei mondiale. Şi într-o lume în care cererea externă este şi mai incertă, trebuie să consolidăm de asemenea oferta şi cererea internă printr-o creştere mai mare a productivităţii”, a mai spus Christine Lagarde.

În condiţiile în care rata inflaţiei este de cinci ori mai mare decât ţinta de 2%, BCE a decis să recurgă la cea mai rapidă majorare a costului creditului din istoria sa în acest an, în condiţiile în care dobânda la depozitele bancare a fost majorată cu 200 de puncte de bază, până la 1,5%, în trei luni.

În acest context, Christine Lagarde a spus că estimările inflaţioniste trebuie să rămână ancorate iar publicul trebuie să ştie că ritmul de creştere a preţurilor va fi readus la nivelul ţintă. „Ceea ce trebuie să facem noi, în calitate guvernatori ai băncilor centrale, este să urmăm o politică monetară care ancorează estimările…Trebuie să semnalăm publicului, observatorilor şi comentatorilor, că în toate scenariile, inflaţia va reveni la ţinta noastră pe termen mediu, într-o manieră ordonată”, a spus Lagarde.