Theodor Stolojan: Sistemul în care cei care astăzi muncesc plătesc o contribuţie din care se plăteşte pensia nu mai e viabil în România/ Trebuie trecut la sistemul în care fiecare are propriul fond de pensii

Pensionar batran bani sacosa sacose pensie Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Fostul preşedinte al PNL Theodor Stolojan a afirmat duminică la Prima TV că sistemul actual de pensii în România, în care cei care muncesc plătesc contribuţia din care se achită pensia, nu mai este viabilă şi a precizat că trebuie trecut la sistemul în care fiecare angajat are propriul fond de pensii. El consideră că pensiile speciale reprezintă nemernicia politicienilor.

Theodor Stolojan a fost întrebat la emisiunea Insider Politic cum ar face reforma pensiilor fără să piardă voturi.

“Da, întrebare dificilă, dar acum, nefiind în guvern, sigur că răspunsul meu e mult mai simplu şi încă o dată e bazat pe economie, pe criterii economice. România, iar e greu, că e greu de înţeles, nu se vrea să se înţeleagă de multe ori. România e un caz unic în Europa, care demonstrează că în secolul XXI în condiţiile actuale pentru România, sistemul introdus de Bismark acum 100 şi ceva de ani, în care cei care azi muncesc plătesc o contribuţie pentru asigurări de pensii din care se plăteşte pensia la cei care azi sunt la pensie, deci un transfer între generaţii, nu mai e viabil în România”, a afirmat Stolojan.

El a explicat şi de ce nu mai este bun acest sistem pentru ţara noastră.

“Pentru că România a ajuns la situaţia în care e aproape 1 la 1, unul care azi e activ şi plăteşte contribuţii pentru pensii la unul care e pensionar. Deci, gândiţi-vă, dacă vrei să ai 50% mărimea pensiei din mărimea salariului mediu pe economie, ar trebui ca cel care e muncitor azi activ să plătească 50% din salariu contribuţia de pensie. Era valabil sistemul când aveam 10 care munceau şi 1 care primea pensie şi atunci plăteai ca să aibă să zicem, 50% din salariul mediu plăteai 5%, nu? Dacă avea doar 5 plătea 10 la sută, cinci muncitori la un pensionar. Deci noi suntem cam în situaţia de 1 la 1. Dacă vrei ca pensionarul, pe pilonul 1 vorbim, să aibă cât de cât o pensie, atunci trebuie să intervină statul, să plătească această diferenţă, că nu poţi să-i pui ăstuia care munceşte… şi aşa contribuţia este 25% pentru pensie”, a precizat fostul premier.

El a afirmat că trebuie trecut la sistemul în care fiecare angajat îşi constituie propriul fond de pensii.

“Deci răspunsul economic pentru cazul României este următorul. Trebuie trecut cât mai rapid la sistemul în care fiecare individ, când îşi începe viaţa activă, începe să-şi constituie propriul fond de pensii. Deci, ceva de genul pilonului 2. (…) Sigur, în momentul când ieşi la pensie există un sistem de asigurare, în sensul că se ştie statistic pe cifrele mari, se ştie cât e durata de viaţă a unei generaţii şi se fac asemenea calcule, deci cu genul pilonului 2 pentru România, acolo ar trebui să trecem. Din păcate, dacă muţi contribuţiile spre pilonul 2 sigur, cineva trebuie să finanţeze pensionarii care se află în viaţă şi acest lucru nu îl poate face decât statul alocând venituri, face şi acum, alocă cam un sfert din ce e nevoie pentru pensii. Deci suntem în această situaţie în care acum se caută nişte soluţii din astea, în care de fapt se încearcă menţinerea unui anumit standard de viaţă al pensionarilor, mărind valoarea acelui punct de pensii. Sistemul după contributivitate este corect şi ar trebui aplicat”, a precizat Stolojan.

Întrebat despre faptul că sunt foarte multe pensii speciale, fostul lider PNL a răspuns: “Asta este nemernicia politicienilor români. Este vina exclusivă a politicului care a creat aceste grupuri de pensii speciale pentru parlamentari, pentru primari, care s-au amânat, pentru judecători, procurori. Dacă luăm cazul unui judecător, el deja are leafa şi pe bună dreptate, are o leafă mult mai mare decât leafa medie din economie, 18-20.000. Şi o pensie ar avea mult mai mare, dar şi-au creat într-un anumit moment, având o anumită influenţă în Parlament, şi-au creat un sistem care te conduce la un moment dat, pentru că anomalia apare şi când începi să ai pensia mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Avem atâtea cazuri. Astea trebuie corectate. În Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este prevăzută această reformă. Să vedem dacă vor avea curaj politicienii să o facă”.

El a afirmat că politicienii ”vor trebui să facă ceva”.

“Vor trebui să facă ceva. Ceva se face de o măsură, cum am făcut de multe ori în România. Să zicem că am făcut, dar n-am făcut cum trebuie. Acuma eu-s optimist. De ce vă spun că sunt optimist? Pentru că viaţa mi-a arătat în decursul timpului că România face în cele din urmă ceea ce trebuie, mai târziu ca alte ţări şi cu costuri mai mari”, a mai transmis Stolojan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sa va raspunda premierul stolo ce-a raspuns cand presedintele Turciei l-a informat sa intareasca vama deoarece romanii vand in turcia la pret de nimic rulmenti, zirconiu, mercur, argint, echipamente electrice, titan, etc, furate din intreprinderile romanesti.

  2. Aici intervine facoril politic care va face numiri la fondurile de pensii.
    Apoi ASF e degeaba!
    In concluzie va ramane la fel:
    – cca 200.000 de pensii speciale inclusiv militare,
    – cca 800.000 de oensii la Cumularzii Nemuritori din bugetare!
    Pana la moarte sug sangele poporului!
    Ca e imoral se vede ca Romania Educata nu mai observa!☹

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.