Asociațiile din mediul privat contestă decizia ASF de a interzice fondurilor de pensii private obligatorii investițiile în fonduri de private equity. O măsură “pripită, nefundamentată”, care “nu servește interesul economiei românești”

Bani-euro-seif-Pexels-e1569327442746

Decizia ASF de a interzice fondurilor de pensii private obligatorii (pilon 2) investițiile în fonduri de private equity “nu servește interesul economiei românești”, spun reprezentanții a șapte asociații private. Interdicția vine în contextul în care există angajamente pe termen lung deja semnate de unele fonduri de pensii, cu respectarea legislației în vigoare,

S-au exprimat împotriva măsurii Asociatia de Investitii Private din România (ROPEA), Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), CFA România, Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociatia Administratorilor Independenti (AAI), Romanian Business Leaders (RBL).

Reprezentanții acestora spun că “au aflat cu surprindere”, prin intermediul mass media, despre această măsură.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Este o decizie suprinzătoare din mai multe motive. Decizia a fost luată fără consultarea principalilor actori din domeniu pentru a înțelege mai bine în totalitate atât motivele, cât și consecințele unei astfel de interdicții. Interdicția vine după o perioadă de câțiva ani în care limita acestor tip de investiții a fost stabilită la 10%. În pofida acestei limite generoase care încuraja astfel de investiții, doar recent fondurile de pensii au început să tatoneze prudent acest tip de investiții, cu expuneri foarte mici. Cu alte cuvinte, nu există încă nicio istorie a investițiilor care să permită o evaluare adecvată a oportunității interzicerii sau menținerii lor. Interdicția vine în contextul în care există angajamente pe termen lung deja semnate de unele fonduri de pensii, cu respectarea legislației în vigoare, pentru subscrierea la fonduri de private equity. Instabilitatea legislativă în acest domeniu este de natură să anuleze pe termen lung apetitul fondurilor de private equity de a se finanța din România și a finanța România, precum și orice intenție a unui fond de pensii private obligatorii de a se angaja în viitor în astfel de finanțări”, spun reprezentanții mediului privat, într-un comunicat.

Aceștia amintesc că este pentru a două oară când o autoritate de supraveghere a fondurilor de pensii private interzice investițiile în fonduri de private equity, după ce inițial acestea erau permise.

“Interdicția vine în contradicție cu responsabilitățile asumate prin PNRR, care fac referire la creșterea diversificării investițiilor fondurilor de pensii private obligatorii, dar și cu recomandările OECD, în calitate de consultant, pentru dezvoltarea pieței de capital din România. În ultima instanța, și cel mai important, decizia poate afecta interesul României de finanțare a dezvoltării prin resurse interne, stabile, într-un context caracterizat de o scumpire a surselor de finanțare internaționale și o creștere a volatilității capitalului străin”, spun asociațiile.

Reprezentanții mediului de afaceri spun că atât în piețele dezvoltate, cât și în cele emergente din Europa Centrală și de Est, fondurile de pensii private au devenit investitori tradiționali în fondurile de private equity, având în vedere beneficiile de diversificare și de stabilitate a evaluărilor pe care le aduc, precum și orizontul de învestire lung, similar fondurilor de pensii.

Pentru România, acest tip de investiții are cu atât mai mult sens având în vedere creșterea timidă a bursei locale, precum și investițiile majore de care au nevoie infrastructură și mediul de afaceri din România, contracarand subcapitalizarea cronică a companiilor românești. În consecință, prin interdicitia adresată fondurilor de pensii, se taie un canal alternativ de finanțare a economiei românești, care s-ar fi putut alătură celui bancar și celui bursier. Pe lângă această, alăturarea fondurilor de pensii private unor investitori instituționali cu mare credibilitate precum BERD, EIF, IFC, Eximbank sau chiar guvernul României, care deleagă învestirea fondurilor unor profesioniști selectați riguros, asigura un management al riscului adecvat permițând în același timp randamente superioare altor clase de active”.

Semnatarii comunicatului solicită demararea unui dialog profesionist pe această tema cu toate instituțiile relevante, “o decizie pripită, nefundamentată, de interzicere a învestirii fondurilor de pensii private obligatorii în fondurile private equity riscând să aibă un perdant cert: economia României”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: