Inflația încetinește în Germania (+ 7,6%), accelerează în Belgia (+ 9,6%) şi crește în Spania (10%)

Inflatie

Rata inflației din Germania crește în continuare, chiar dacă mai puțin decât fusese estimat, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador. În iunie, prețurile de consum au crescut în medie cu 0,1% față de luna mai, în timp ce se aștepta o creștere de + 0,3% – Anual, indicele prețurilor de consum marchează o creștere de 7,6% față de procentul estimat de 8%  și de cel + 7,9% înregistrat în luna mai. Creșterile preţurilor bunurilor energetice (+ 38%) și produselor alimentare (+ 12,7%) rămân foarte puternice. Subvențiile guvernamentale pentru transport și combustibili au contribuit la limitarea ratei inflației.

În Spania, preţurile au crescut mai mult decât fusese stimat, indicele general situându-se acum la 10%, în creștere bruscă de la procentul de 8,5% din luna mai. Prețurilor au urcat vertiginos și în Belgia, unde inflația a crescut la 9,65%, cel mai ridicat nivel din octombrie 1982 . Vineri, ISTAT va publica prima estimare a evoluției prețurilor italiene, iar Eurostat va comunica date referitoare la întreaga zonă euro.

Datele vor fi evaluate cu atenție de Banca Centrală Europeană care, pentru ședința sa din 21 iulie a anunțat deja o creștere a dobânzilor, prima în 11 ani. Scopul BCE este de a readuce inflația din zona euro la aproximativ 2%, valoare considerată optimă. Creșterea dobânzilor drenează lichidități din sistemul financiar, suma de bani în circulație fiind unul dintre factorii care pot contribui la creșterea generalizată a prețurilor. „Nu cred că vom reveni la o situație de inflație scăzută. Scenariul a fost schimbat de o serie de forțe dezlănțuite de pandemie și de situația geopolitică”, a declarat miercuri președintele BCE, Christine Lagarde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: