Rusia câștigă în prezent mai mult din vânzările de combustibili fosili decât în urmă cu un an

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

În ciuda scăderii volumului și valorii exporturilor rusești de combustibili fosili de la invazia Ucrainei de la sfârșitul lunii februarie, Rusia încă câștigă cu aproximativ 40% mai mulți bani din exporturile sale de petrol, gaze și cărbune în mai 2022 decât o făcea cu un an mai devreme, arată o analiză Statista. Acest lucru se datorează prețurilor la combustibilii fosili de pe piața mondială care s-au umflat chiar înainte de începerea războiului cu Ucraina.

După cum se vede în datele Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, reducerile exporturilor rusești și reducerile valorice pe care Rusia le oferă în prezent la combustibilii fosili costă ceva pentru Moscova. Cu toate acestea, prețurile care sunt mult mai mari decât acum un an înseamnă că Rusia încă mai încasează o sumă considerabilă din exporturile sale de combustibili fosili. Prețurile țițeiului, de exemplu, atinseseră deja niveluri pre-pandemie până la jumătatea anului 2021.

Raportul mai arată că transporturile către UE au scăzut cel mai mult, cu valori zilnice de export cu aproximativ 114 milioane de dolari mai mici decât în ​​februarie-martie. Țările cu cel mai mare succes în reducerea dependenței lor de combustibilii fosili rusești au fost Polonia, Spania, Lituania și Italia. Valorile zilnice ale exporturilor rusești către SUA au scăzut cu 33 de milioane de dolari în aceeași perioadă de timp, în timp ce cele pentru India au crescut cu 65 de milioane de dolari, rezultând venituri zilnice totale din exporturile rusești de combustibili fosili cu aproximativ 100 de milioane de dolari mai mici decât fuseseră cu două până la trei luni mai devreme.

Infografică: Rusia face mai mulți bani pe combustibili fosili decât acum un an |  Statista

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: