Liberty Steel, care deține combinatul siderurgic de la Galați, a încheiat un accord de amânare la plată cu principalul creditor, Greensill Bank

Sanjeev Gupta Liberty Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Grupul Liberty Steel, controlat de magnatul Sanjeev Gupta, a anunțat marți că a ajuns la un acord de tip standstill standstill („acord de amânare la plată”) cu principalul creditor, Greensill Bank, privind liniile de credit ale grupului aferente activităților siderurgice din Europa.

Conglomeratul de familie al lui Gupta, GFG Alliance, se lupta să aranjeze refinanțarea rețelei sale de afaceri din oțel, aluminiu și energie, fără numerar, după ce firma Greensill, de finanțare a lanțurilor de aprovizionare, și-a cerut insolvența în martie anul trecut.

Greensill Bank, cu sediul în Germania, este o subsidiară a Greensill Capital, care a împrumutat bani firmelor cumpărând facturi „la reducere”, dar s-a prăbușit după ce unul dintre principalii săi asigurători a refuzat să-și reînnoiască acoperirea.

Acordul de suspendare întrerupe toate acțiunile de executare până la sfârșitul lunii octombrie și poate fi prelungit până la sfârșitul anului, se arată într-un comunicat al Libery, fără a preciza cât au fost facilitățile de îndatorare.

Între cele două părți continuă să se desfășoare un proces detaliat de due diligence și schimb de informații, transmite compania.

Oficiul antifraudă din Marea Britanie (Serious Fraud Office – SFO) a deschis anul trecut o investigație cu privire la suspiciuni de fraudă, tranzacționare frauduloasă și spălare de bani la Gupta Family Group Alliance (GFG). Un purtător de cuvânt al GFG a refuzat să comenteze la momentul respectiv, dar o notă internă văzută de Reuters spunea că compania a respins în mod constant orice abatere și a promis o cooperare deplină.

Un purtător de cuvânt al Liberty Steel Group a declarat: „Acordul de tip standstill încheiat cu Greensill Bank este o dovadă că ne apropiem de o restructurare amiabilă a datoriilor, care este în interesul tuturor partenerilor noștri. Lucrăm intens pentru a ajunge în cel mai scurt timp la o înțelegere cu principalii noștri creditori pentru a evita o dispută juridică. Deși activăm într-un context economic nefavorabil, principalele noastre companii continuă să aibă performanțe bune și sunt puternice din punct de vedere operațional.”

Ajay Aggarwal, Președinte Liberty Steel Group Europe și Chairman of the Board Liberty Galați, a declarat: „Operațiunile globale Liberty continuă să aibă performanțe solide, Liberty Galați dublându-și cifra de afaceri anuală la 9,3 miliarde de lei și atingând EBITDA de 1,7 miliarde de lei și un profit net de 1,36 miliarde de lei la 31 decembrie 2021. Considerăm că aceste rezultate demonstrează progresul transformării Liberty Galați care a obținut cele mai bune rezultate financiare, operaționale și de management din ultimul deceniu.”

Sandip Biswas, Chief Investment Officer GFG Alliance și Interim CEO Liberty Primary Steel and Mining, a adăugat: „Performanța solidă a companiei Liberty Galați în 2021 a fost realizată prin valorificarea condițiilor favorabile de piață, prin atingerea unor volume de producție record și prin creșterea calității produselor și serviciilor sale. Structura comercială și operațională îmbunătățită de la LIBERTY Galați va ajuta compania să depășească provocările din 2022, inclusiv impactul războiului din Ucraina, nevoile mai mari de capital de lucru, creșterea costurilor logistice și nivelul ridicat al importurilor din afara Uniunii Europene. Deși compania operează într-un context economic și geopolitic dificil, avem încredere că Liberty Galați va depăși provocările actuale ale pieței.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: