Consecințele exodului marilor companii din Rusia: Țara se pregătește să preia controlul firmelor occidentale care părăsesc țara în urma războiului din Ucraina

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia avansează o nouă lege care îi permite să preia controlul asupra afacerilor marilor companii occidentale care decid să plece în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, scrie Reuters. Legea, care ar putea fi în vigoare în câteva săptămâni, va acorda Rusiei puteri extinse de a interveni acolo unde există o amenințare la adresa locurilor de muncă sau a industriei locale, ceea ce face mai dificil pentru companiile occidentale să se descurce rapid, cu excepția cazului în care sunt pregătite să suporte un impact financiar important.

Legea de confiscare a proprietăților investitorilor străini urmează un exod al companiilor occidentale, precum Starbucks, McDonald’s și producătorul de bere AB InBev și crește presiunea plecării asupra altor companii existente pe piață.

Se întâmplă în timp ce economia rusă, din ce în ce mai întreruptă din cauza sancțiunilor occidentale, intră în recesiune pe fondul inflației cu două cifre.

Creditorul italian UniCredit, banca austriacă Raiffeisen, cel mai mare brand de mobilă din lume, IKEA, lanțul de fast-food Burger King și sute de firme mai mici au încă afaceri în Rusia.

IKEA, care a întrerupt toate operațiunile în Rusia, a declarat că urmărește îndeaproape dezvoltarea. Raiffeisen, a spus că evaluează toate opțiunile, inclusiv o ieșire atent gestionată. UniCredit a refuzat să comenteze, în timp ce Burger King nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Proiectul de lege deschide calea pentru ca Rusia să numească administratori pentru companiile deținute de străini din țări „neprietenoase”, care doresc să părăsească Rusia, pe măsură ce conflictul cu Ucraina afectează economia Rusiei.

Moscova se referă de obicei la țări ca fiind „neprietenoase” dacă acestea au impus sancțiuni economice Rusiei, ceea ce înseamnă că orice firmă din Uniunea Europeană sau Statele Unite sunt expuse riscului.

Comisia Europeană a propus miercuri să-și întărească propria poziție pentru a face ca încălcarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei să devină o crimă, permițând guvernelor UE să confiște activele companiilor și persoanelor care se sustrag de la restricțiile împotriva Moscovei.

Între timp, într-o mișcare care ar putea împinge Moscova mai aproape de pragul de default, administrația Biden a anunțat că nu va extinde o derogare care să permită Rusiei să plătească deținătorilor de obligațiuni din SUA.

Proiectul de lege subliniază modul în care Rusia ar putea numi un administrator pentru firmele în care cel puțin 25% din acțiuni aparțin companiilor din țări „neprietenoase”.

Acesta stabilește o gamă largă de criterii de intervenție, cum ar fi atunci când o companie joacă un rol critic în calitate de angajator local sau oferă servicii importante. E clar că statul poate justifica preluarea controlului invocând o serie de motive.

În proiectul de lege sunt incluse companii din industrii precum medicală, transport, energie. Proiectul de lege a trecut de prima lectură în camera inferioară a parlamentului, sau Duma, săptămâna aceasta, dar se confruntă în continuare cu două lecturi și o revizuire a camerei superioare înainte de a fi semnat de președintele Vladimir Putin. Acest lucru ar putea dura câteva săptămâni. Ministerul rus al economiei a declarat că va alege companii doar în „cazurile critice” în care este necesar să se protejeze producția sau locurile de muncă.

Zeci de companii străine au anunțat închiderea temporară a magazinelor și fabricilor din Rusia de când Putin a lansat ceea ce el numește o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei, respinsă ca un pretext fără temei pentru război de către Ucraina și aliații săi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: