România și Grecia sunt printre statele din Uniunea Europeană cu cei mai puțini specialiști IT&C

atac cibernetic wordpress securitate hackeri Sursa foto: Pixabay

Specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) reprezentau anul trecut 4,5% din forţa de muncă totală a Uniunii Europene (aproape nouă milioane de persoane), însă în rândul ţărilor membre cea mai mică pondere a specialiştilor ITC se înregistra în România (2,6%) şi Grecia (2,8%), arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

La polul opus sunt Suedia şi Finlanda, unde ponderea specialiştilor în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în totalul persoanelor ocupate este de 8%, respectiv 7,4%. Alte state cu o pondere relativ ridicată sunt Luxemburg, Ţările de Jos, Irlanda, Estonia, Belgia şi Danemarca, toate cu peste 5%.

La nivelul Uniunii Europene, ponderea specialiştilor în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor s-a majorat în ultimul deceniu, înregistrând o creştere de 1,3 puncte procentuale (pp) din 2012.

În perioada 2012 – 2021, numărul specialiştilor în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a urcat cu 50,5%, de aproape opt ori mai mult decât creşterea (cu 6,3%) pentru forţa de muncă totală a Uniunii Europene.

În pofida unei uşoare creşteri în ultimul deceniu, femeile reprezentau în 2021 mai puţin de o cincime (19,1%) din specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din UE. Ţările membre cu cea mai mare pondere a femeilor în rândul specialiştilor ITC sunt Bulgaria (28,2%), România (26%) şi Malta (25,6%), iar cea mai redusă s-a observat în Cehia (10%), Ungaria (14%) şi Slovacia (14,9%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.