Rusia pare să fi evitat vineri un default suveran istoric prin plata în ultimul moment a unor obligaţiuni în dolari

Banca centrala a Rusiei a Sursa foto: cbr.ru

Rusia pare să fi evitat vineri un default suveran istoric, exploatându-şi rezervele interne şi încercând să facă plăţi restante în dolari pentru obligaţiile sale internaţionale, transmite CNBC, citat de News.ro.

Vineri mai devreme, Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a încercat să plătească în dolari – o întorsătură dramatică după ce ţara a încercat anterior să facă plăţi pentru obligaţiunile sale denominate în dolari în ruble ruseşti.

Ministerul a declarat că a efectuat o plată de 564,8 milioane de dolari pentru o emisiune de euroobligaţiuni din 2022 şi o plată de 84,4 milioane de dolari pentru o emisiune de euroobligaţiuni din 2042, potrivit Reuters, ambele în dolari – ceea ce a fost stipulat iniţial în acordurile de îndatorare.

Se pare că fondurile au fost direcţionate către filiala din Londra a Citibank, dar nu este clar dacă vor ajunge la destinatarii lor.

Plăţile urmau să fie efectuate în aprilie şi au intrat într-o perioadă de graţie de 30 de zile înainte de neplata oficială, pe 4 mai.

Obligaţiunile guvernamentale ruseşti au crescut vineri după-amiază în urma ştirilor de la Ministerul de Finanţe. Dar observatorii apropiaţi de la Moscova, precum Timothy Ash, strateg pentru pieţele emergente la BlueBay Asset Management, nu erau siguri dacă ţara va fi în continuare capabilă să evite un default.

”Comitetul CDS [comitetul de determinare a instrumentelor financiare derivate de credit] a decis deja că este default, aşa că este ceva extraordinar… obligaţiunile au crescut puternic… nebunesc”, a spus el într-o notă semnal, vineri după-amiază.

Un înalt oficial american a declarat vineri mai târziu că Rusia nu a mobilizat bani prin sistemul american şi că plăţile implicau fonduri noi.

”Principala preocupare a fost că vor folosi fonduri care sunt imobilizate în SUA sau vor folosi banii pe care i-au folosit pentru a susţine rubla şi efortul de război. Se pare că a venit din acea grămadă de bani pentru că nu am autorizat nicio tranzacţie care implică fondurile imobilizate în SUA”, a spus oficialul, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Biroului de Control al Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA, sau OFAC, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: