Analist ING: Războiul din Ucraina va provoca schimbări mult mai mari pentru economia și piețele Europei decât crizele anterioare

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Războiul din Ucraina și sancțiunile economice care au urmat vor provoca schimbări mult mai mari pentru economia și piețele Europei decât crizele anterioare, cum ar fi pandemia de coronavirus, avertizează economiștii, într-o analiză CNBC.

După invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, liderii europeni au fost forțați să accelereze rapid planurile de reducere a dependenței lor uriașe de energia rusă. Parlamentul European a cerut joi un embargo imediat și total asupra petrolului, cărbunelui, combustibilului nuclear și gazului rusesc.

Cu toate acestea, această decuplare agresivă are un preț pentru economia europeană, ducând inflația deja ridicată la niveluri record și amenințănd să submineze redresarea producției care a început anul trecut, pe măsură ce economiile încercau să reapară din pandemia de Covid-19.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Șeful ING Global Macro Research, Carsten Brzeski, a remarcat săptămâna trecută că Europa riscă în special să-și piardă competitivitatea internațională ca urmare a războiului.

„Pentru continent, războiul va schimba jocul mult mai mult decât a făcut-o pandemia. Nu vorbesc doar în termeni de politici de securitate și apărare, ci mai ales despre întreaga economie”, a spus Brzeski.

„Zona euro se confruntă acum cu dezavantajul modelului său economic fundamental, acela al unei economii orientate spre export, cu o importantă componentă industrială și o dependență mai mare de importurile de energie”, spune specialistul.

După ce a beneficiat de globalizare și diviziunea muncii în ultimele decenii, zona euro trebuie acum să-și intensifice tranziția ecologică și să lucreze pentru autonomie energetică, sporind în același timp cheltuielile pentru apărare, digitalizare și educație. Brzeski a caracterizat aceasta ca o provocare care „poate și trebuie realizată”.

„Dacă și când se va întâmpla, Europa ar trebui să fie bine poziționată. Dar presiunea asupra finanțelor și veniturilor gospodăriilor va rămâne uriașă până când va ajunge acolo. Profiturile corporative, între timp, vor rămâne ridicate”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: