O instituție oficială critică ordonanța pentru cloud-ul guvernamental. Autoritatea Electorală Permanentă: Nu considerăm normal ca STS și SRI să aibă acces la toate datele și documentele de la alegeri

vot, AEP, electoral Sursa foto: roaep.ro

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) critică ordonanța de urgență care reglementează cloud-ul guvernamental și avertizează că nu este normal ca SRI și STS să aibă acces la toate datele și documentele pe care Autoritatea le pregătește în vederea alegerilor, scrie Libertatea.

AEP consideră că „migrarea Sistemului Informatic Registrul Electoral pe un sistem de cloud este susceptibilă să genereze un risc ridicat atât pentru drepturile și libertățile persoanelor fizice (alegători), cât și în ceea ce privește asigurarea confidențialității și integrității datelor”, se arată într-un punct de vedere al instituției, obținut de Libertatea.

Instituția avertizează asupra percepției publice create când serviciile secrete ajung să aibă acces la datele electorale.

„De asemenea, în aprecierea oportunității implementării unei astfel de măsuri, trebuie avută în vedere și percepția publică cu privire la posibilitatea ca alte entități ale statului, precum Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale, să aibă acces la datele din Registrul Electoral”, arată documentul.

Contactat de Libertatea, Constantin Mitulețu-Buică, șeful AEP, spune că „nu este normal” ca serviciile secrete să aibă acces la informațiile legate de pregătirea alegerilor.

„Noi nu considerăm normal ca STS și SRI să aibă acces la toate datele și documentele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le pregătește în vederea alegerilor. Este în primul rând o problemă de imagine, nu are sens să lăsăm să planeze suspiciunea că o unitate militară, oricare ar fi aceea, are acces la astfel de documente”, spune Buică.

Autoritatea propune eliminarea AEP din lista instituțiilor care vor trebui să folosească sistemul.

Aceasta este prima critică venită din partea unei instituții publice oficiale la adresa cloud-ului guvernamental.

Mediul de afaceri și industria IT locală au venit, însă, cu critici puternice, anterior, spunând că proiectul oprește digitalizarea administrației publice timp de 20-30 de ani. (Detalii AICI, AICI și AICI)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: