Ce risc este ca România să nu mai primească țiței kazah, după ce o mare conductă a fost oprită. Rompetrol: Avem stocuri și două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia să suplimenteze rezervele

Rompetrol, Petromidia Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Chesaru

Avariile la o conductă majoră din Rusia care aduce țiței kazah și în România, la Petromidia, au ridicat temeri privind aprovizionarea cu țiței a țării și noi creșteri ale prețurilor la carburanți. Rompetrol susține, însă, că rafinăria Petromidia dispune de stocuri operaționale de țiței și că două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale. Compania este controlată de kazahii de la KazMunayGas, care sunt acționari și la conducta avariată.

Operatorul conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC) a transmis marți că o furtună în secțiunea rusă a Mării Negre a avariat echipamentele de încărcare ale CPC, una dintre cele mai mari conducte de petrol din lume, care transportă țiței din Kazahstan prin Rusia către piețele globale.

Ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Pavel Sorokin, a anunțat, marți, că va fi nevoie de reparații la instalațiile de încărcare ale conductei avariate de furtuni, care ar putea dura 1,5 – 2 luni.

Compania kazahă KazMunayGas este acționar al Caspian Pipeline Consortium (CPC). Totodată, KasMunayGaz este compania care deține în România, prin Grupul KMG International, Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, și mai operează și o a doua rafinărie, Vega.

Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) este conducta prin care țițeiul kazah ajunge în România pentru a fi procesat la rafinăria Petromidia. KMG International își asigură integral materiile prime necesare din import, în special din Kazahstan.

Momentan, rafinăria Petromidia Năvodari se află în revizie tehnologică programată în perioada 11 martie – 3 aprilie.

O oprire timp de două luni a fluxurilor de țiței prin conducta CPC ar avea însă impact asupra activității, după repornire.

Ce spune compania

KMG International, compania care controlează Rompetrol și rafinăria Petromidia, susține că rafinăria dispune de stocuri operaționale de țiței, la care se adaugă și stocurile de urgență. Acestea permit și asigură funcționarea rafinăriei pentru o perioadă de timp. În plus, compania spune că două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de țiței ale rafinăriei Petromidia.

Punctul de vedere al KMG International:

În contextul incidentului recent din portul Novorossiysk, care a afectat capacitatea de încărcare a țițeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), Grupul KMG International confirmă că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și nu există elemente care ar putea determina o reducere, în perioada următoare, a volumelor și a livrărilor de produse petroliere la nivel național, dar și în regiune.

Cu sprijinul KMG Trading, divizia de comerț cu țiței și produse petroliere, două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de țiței ale rafinăriei Petromidia. În același timp, precizăm că entitatea specializată KMG Trading are experiența și capacitatea necesară pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, de pe piața de profil, în orice context.

În ultimii 15 ani, rafinăria Petromidia a beneficiat de investiții majore în modernizarea și eficientizarea proceselor de producție. Complexitatea tehnologică atinsă îi oferă rafinăriei din Năvodari capabilitatea și flexibilitatea de a procesa diferite tipuri de țiței.

Rafinăria Petromidia procesează, în special, țiței origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore și offshore din portul Novorossiysk. Ponderea țițeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în rețetele de obținere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent.

Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaționale de țiței, la care se adaugă și stocurile de urgență, constituite conform obligațiilor legale. Stocurile permit și asigură funcționarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcție de gradul de utilizare, dar și de eventualele condiții meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.

În prezent, activitățile de producție din rafinăria Petromidia Năvodari sunt sistate, pentru efectuarea reviziei tehnologice programate, termenul de finalizare a lucrărilor fiind estimat în data de 3 aprilie. În această perioadă, compania își onorează obligațiile contractuale încheiate anterior și continuă livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: