Instituțiile financiare europene întorc spatele Rusiei, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident

deutsche bank Foto: db.com

Deutsche Bank, cea mai mare bancă particulară din Germania și una dintre cele mai importante instituții financiare la nivel mondial, a declarat că se va retrage complet din Rusia, în timp ce Bursa de Valori din Londra și-a suspendat toate activitățile în țară, deoarece guvernele occidentale impun sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, scrie Reuters.

Deutsche, care s-a confruntat cu critici dure din partea unor investitori și politicieni pentru legăturile sale în curs cu Rusia, a declarat vineri seara că va închide operațiunile în țară. 

Mișcarea surpriză îl plasează pe creditorul german alături de marile bănci americane Goldman Sachs și JPMorgan Chase, care au părăsit Rusia după invazia din 24 februarie, și va crește presiunea asupra rivalilor pentru a-i urma în ruperea relațiilor cu Rusia.

Deutsche a susținut că trebuie să sprijine firmele multinaționale care desfășoară afaceri în Rusia, dar vineri seara la Frankfurt, banca și-a schimbat brusc părerea.

„Suntem în proces de a înceta activitatea noastră rămasă în Rusia, în timp ce ne ajutăm clienții multinaționali non-ruși să-și reducă operațiunile”, a spus Deutsche.

Asigurătorul Zurich, cel mai mare asigurator din Elveția, nu mai preia clienți noi în Rusia și nu va reînnoi afacerile existente, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru Reuters. Compania a mai spus că nu va face noi investiții în Rusia și multe fonduri axate pe Rusia au înghețat din cauza incapacității de a tranzacționa în urma sancțiunilor și contramăsurilor occidentale ale Rusiei. 

Grupul britanic London Stock Exchange (LSEG) a anunțat vineri seara că suspendă toate produsele și serviciile pentru toți clienții din Rusia, la câteva zile după ce a suspendat distribuția de știri și comentarii în țară în urma noilor legi la Moscova.

„LSEG confirmă că suspendă toate produsele și serviciile pentru toți clienții din Rusia, sub rezerva oricăror cerințe de reglementare. Continuăm să sprijinim angajații noștri din regiune. De asemenea, interacționăm cu clienții noștri din afara Rusiei, care depind de noi pentru date și informații despre prețuri în interiorul Rusiei. Evaluăm opțiuni alternative pentru a continua să furnizăm aceste servicii”.

Furnizorul de indexuri FTSE Russell a declarat luni că va elimina patru companii listate în Marea Britanie, concentrate pe Rusia, inclusiv Evraz, al doilea mare producător de oțel din Rusia controlat parțial de oligarhul rus Roman Abramovici.

Evraz, împreună cu Polymetal International (o companie anglo-rusă de extracție a metalelor prețioase), Petropavlovsk și Raven Property Group ( companie de investiții imobiliare specializată în proprietăți comerciale din Rusia) vor fi eliminate din toți indicii FTSE în timpul revizuirii din martie.

FTSE Russell a declarat că a primit feedback de la comitetele sale consultative externe și de la participanții de pe piață că tranzacționarea acțiunilor a fost „sever restricționată”.

JPMorgan spune că majoritatea riscului prognozat pentru băncile europene în urma șocul din Rusia va proveni din efectele mărfurilor și de propagare economică, sectorul scăzând cu 16% de la sfârșitul lunii februarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: