Japonezii de la Uniqlo și Japan Tobacco ies de pe piața rusă

uniqlo Sursa foto: Uniqlo

Brandurile japoneze Uniqlo și Japan Tobacco opresc afacerile în Rusia, alăturându-se joi mulțimii de companii care evită Moscova, scrie Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că țara sa va deveni mai puternică și mai independentă de sancțiunile occidentale, despre care el a spus că sunt inevitabile. Condamnarea corporativă a atacului Rusiei asupra Ucrainei se răspândește, dar Putin, care numește războiul o operațiune militară specială, a spus că nu are de ales.

De asemenea, hotelul Marriott International și-a închis biroul din Moscova și s-a alăturat Hilton și Hyatt în suspendarea dezvoltărilor.

Proprietarul Uniqlo Fast Retailing a declarat presei japoneze că firma sa va continua să opereze cele 50 de magazine în Rusia, deoarece „îmbrăcămintea este o necesitate a vieții”, dar joi compania a declarat că nu poate continua afacerile în Rusia din cauza „unei serii de dificultăți”.

Japan Tobacco, care controlează aproximativ o treime din piața de tutun din Rusia, a declarat că filiala sa va opri investițiile, marketingul și lansarea unui produs de tutun încălzit.

Compania japoneza Shiseido a suspendat exporturile de cosmetice in Rusia din Europa, precum si reclamele si promoțiile, iar Mitsubishi Electric a declarat ca va opri exporturile in Rusia, unde operațiunile se aflau într-o “situație dificila”.

Furnizorul japonez de mașini de construcții Hitachi a declarat că va opri exporturile și va înceta majoritatea operațiunilor în Rusia, cu excepția instalațiilor vitale de energie electrică, în urma ieșirilor similare ale companiilor industriale americane Caterpillar, 3M, Deere și Honeywell.

Sancțiunile occidentale radicale au izolat Rusia, în timp ce transportatorii au suspendat rutele, iar liderii Uniunii Europene intenționează să renunțe treptat la cumpărarea energiei rusești în încercarea de a fi mai puțin dependenți de țara din estul extrem.

Războiul, care a intrat joi în a treia săptămână, a ucis mii de oameni și a provocat apariția a peste două milioane de refugiați.

A decimat rubla rusă, a tulburat piețele bursiere și prețurile petrolului și ale altor mărfuri au crescut vertiginos, adăugând la inflația globală care creștea chiar înainte de începerea conflictului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: