Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu există „niciun impact critic” asupra siguranţei centralei Cernobîl, în urma avertismentelor ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi ale serviciului de securitate ale ţării cu privire la o posibilă scurgere de radiaţii, după ce centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei, conform CNN, citat de News.ro.
AIEA a anunţat că a fost informată de autorităţile ucrainene că centrala Cernobîl a fost debranşată de la reţeaua electrică, dar că nu a fost observat ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei, potrivit unei postări pe Twitter, a AIEA.
Avertismentele au venit ca răspuns la anunţurile făcute de operatorul energetic ucrainean Ukrenergo şi de compania nucleară de stat Energoatom, potrivit cărora centrala de la Cernobîl a fost ”deconectată complet” de la alimentarea cu electricitate. Astfel, sistemele de răcire care previn ”scurgerea de radiaţii” au fost puse în pericol
„Nivelul de căldură a combustibilului uzat din rezervoare şi volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de alimentare cu electricitate”, se arată într-o declaraţie AIEA.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a repetat avertismentele Energoatom, potrivit cărora Cernobîl „a pierdut toată alimentarea cu energie electrică” şi a făcut apel la comunitatea internaţională să ceară Rusiei „încetarea focului” pentru a „permite unităţilor de reparare să restabilească electricitatea”.
„Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobăl. După aceea, sistemele de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, scurgeri radioactive fiind astfel iminente”, avertizează într-un mesaj pe Twitter Kuleba.
Știrea inițială: Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este „complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează News.ro, citând AFP.
Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook.
„Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.
Compania nucleară ucraineană de stat Energoatom susține că, după ce întreaga centrală ar fi fost deconectată de la rețeaua de electricitate, sistemul nu poate răci combustibilul nuclear uzat și substanțe radioactive ar putea fi eliberate din centrală.
Lucrările pentru repararea conexiunii și restabilirea energiei centralei, care a fost ocupată de trupele ruse, nu au fost posibile, deoarece luptele sunt în desfășurare, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Reuters.
Autoritățile ucrainene spun că nu știu care sunt nivelurile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl și nu au control nici asupra centralei de la Zaporizhzhia, de când ambele au fost capturate de trupele ruse, mai transmite Reuters.