Prețurile mărfurilor la nivel mondial ale mărfurilor sunt pe cale să înregistreze cea mai mare creștere săptămânală din ultimii 50 de ani, iar prețurile gazelor naturale din Europa au atins un nou record, deoarece războiul din Ucraina declanșează „mișcări excepționale” în materie de materii prime, de la petrol la grâu, scrie Financial Times.
Indicele S&P GSCI, un barometru amplu al prețului materiilor prime globale, a crescut cu 18% în această săptămână, aproape de cea mai puternică creștere înregistrată din 1970, potrivit datelor Refinitiv. Acum este la cel mai înalt nivel din 2008.
Prețurile petrolului din SUA au atins joi cel mai ridicat nivel din 2008. Totul, de la grâu la aluminiu și cărbune, a crescut, de asemenea, într-o mișcare care va avea efecte profunde asupra afacerilor globale și a consumatorilor.
West Texas Intermediate, indicele de referință al petrolului din SUA, a crescut cu până la 6%, la peste 116 de dolari pe baril, în timp ce aluminiul și-a continuat marșul necruțător, atingând un alt record. Grâul se tranzacționa la niveluri văzute ultima dată în 2008.
În Europa, prețurile cu ridicata ale gazelor naturale au atins aproape 200 de euro pe mega watt oră, în timp ce cărbunele termic – folosit în centralele electrice – a crescut peste 400 de dolari pe tonă. Scumpierile uriașe vor crește și mai mult inflația pe care băncile centrale se străduiesc să o controleze, deoarece ridică costul vieții pe tot globul.
Rusia este principalul furnizor global de petrol, gaze, metale și cereale. Sancțiunile occidentale asupra Moscovei au evitat direct resursele naturale, ceea ce, teoretic, le lasă disponibile pentru comerț, dar băncile, asigurătorii, companiile de transport maritim și partenerii comerciali boicotează efectiv țara pentru a reduce riscul legal și reputațional.
Drept urmare, comercianții se străduiesc să găsească alte surse de aprovizionare pe piețele care sunt deja tensionate din cauza cererii în creștere, pe măsură ce economiile s-au aprins după relaxarea restricțiilor pandemice.
Exporturile din Ucraina și Rusia fiind aproape oprite, grâul a crescut la Chicago la cele mai înalte niveluri din 2008, când o creștere a prețurilor cerealelor a declanșat proteste și revolte în Africa, Asia și America Latină.
Prețurile grâului au crescut cu aproape 40% în această lună. Rusia și Ucraina reprezintă puțin sub 30% din exporturile globale de grâu, trimițând cerealele în țări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia.
„Ultima dată când am rămas fără grâu, am avut primăvara arabă. Când oamenii nu-și primesc pâinea, se înfurie foarte tare”, a spus Cullen Gunn, directorul executiv al Kilter Investments, un manager de fond specializat în investiții în agricultură în Australia.
Toate porturile de încărcare ale Ucrainei sunt închise și, în timp ce porturile rusești din Marea Neagră sunt deschise, traficul de nave s-a oprit, practic. Mulți fermieri ucraineni au fost recrutați pentru a lupta, iar îngrășămintele și pesticidele sunt insuficiente, prin urmare există îngrijorări cu privire la recolta din acest an, deoarece plantarea de primăvară a țării începe în mod normal luna viitoare.
Războiul din Ucraina a zguduit și piața cărbunelui, prețurile de referință ale cărbunelui din Asia crescând peste 400 de dolari pe tonă.
La începutul acestei săptămâni, cele mai mari companii de transport maritim din lume, MSC și Maersk, care se ocupă de transporturile pentru producătorul rus de aluminiu Rusal, au suspendat rezervările de mărfuri către și dinspre țară.
Nichelul a crescut joi cu peste 5%, până la cel mai mare nivel din ultimii 11 ani de 27.390 de dolari pe tonă.