Criza din Ucraina ar putea cauza scumpiri globale: de la facturi la energie și alimente la mașini și locuințe

bani, salariu, companii Sursă foto: Pixabay

Rusia au lansat joi un asalt militar asupra Ucrainei, cu explozii în apropierea marilor orașe din țară. Drept răspuns, țările occidentale au impus sancțiuni menite să paralizeze economia și efortul militar rusesc. Însă conflictul, precum și consecințele economice, ar putea avea un impact major asupra oamenilor din întreaga lume, scrie BBC.

1. Facturile la energie, benzina și prețurile biletelor de avion ar putea crește

Conflictul a dus prețul petrolului la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, iar prețurile gazelor livrate în viitor au crescut cu 60% într-o singură zi.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume – resursă care este vitală pentru încălzirea caselor, alimentarea avioanelor și umplerea mașinilor cu combustibil.

UE se aprovizionează cu aproape jumătate din gazul necesar din Rusia.

Există temeri că președintele Vladimir Putin va reduce livrările de gaz către Europa ca răspuns la sancțiuni. Dacă o țară care se bazează pe aprovizionarea din Rusia primește mai puțin gaz, ea trebuie să-l înlocuiască, ceea ce afectează aprovizionarea cu gaz pentru alte țări.

Consumatorii din Europa plăteau deja prețuri mari pentru energie și combustibil, cererea fiind în creștere ca urmare a relaxării restricțiilor Covid.

Se așteaptă ca acest conflict să le conducă și mai sus.

În Germania, politicienii cer crearea unei „rezerve naționale de gaz” pentru a-i proteja pe consumatori de șocurile prețurilor.

Și dacă companiile aeriene decid să transmită clienților creșterea costurilor combustibilului pentru aviație, atunci prețurile biletelor de avion ar putea crește și ele.

2. Prețurile alimentelor afectate

Efectele de undă largă ale invaziei ruse a Ucrainei ar putea afecta și coșurile de cumpărături din întreaga lume.

Rusia și Ucraina, numite cândva „coșul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul din lume și jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb în țări din întreaga lume.

Analiștii au avertizat că razboiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.

Acest lucru ar putea afecta grav cumpărătorii din țări precum Egipt, Turcia și, în special, multe țări din Africa de Nord, care se bazează pe grâu și porumb din regiune.

Peste 40% din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut – iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea acestora în aceste zone.

Dar Rusia este și unul dintre cei mai mari exportatori de îngrășăminte din lume. Costul lor a crescut deja, deoarece au lipsit anul trecut, iar fermierii ar putea fi nevoiți să plătească mai mult pentru a le procura și a-și produce recoltele.

3. Investițiile ar putea fi afectate

Acțiunile rusești s-au prăbușit cu până la 45% după ce au apărut știri despre atacul asupra Ucrainei, băncile și companiile petroliere fiind printre cele mai afectate.

De asemenea, conflictul a dus la scăderi abrupte pe piețele de valori din alte părți ale lumii. În Europa, indicele FTSE 100 a scăzut cu peste 3%, iar indicele Dax al Germaniei a scăzut cu aproape 5%.

Pe măsură ce conflictul se dezvoltă, este probabil ca piețele să înregistreze mai multă volatilitate.

Reacția inițială a multor oameni la „piețe” este că nu sunt direct afectați, pentru că nu investesc bani în burse și acțiuni.

Cu toate acestea, există milioane de oameni cu pensie – fie privată, fie facultativă – ale căror economii sunt investite la bursă.

Valoarea economiilor lor este influențată de performanța acestor investiții.

Fondurile de pensii îi lasă pe experți să aleagă unde să investească acești bani pentru a-i ajuta să se înmulțească. Scăderile pe scară largă ale prețurilor acțiunilor, cum ar fi cele de joi, sunt probabil o veste proastă pentru pensionari.

În încercarea de a-și proteja investițiile, unii investitori ar putea căuta să-și mute banii sau activele în „paradisuri sigure” tradiționale, cum ar fi aurul.

Dar economiile pentru pensii, ca orice investiție, sunt de obicei un pariu pe termen lung, iar specialiștii spun că este important să nu intrați în panică în legătură cu mișcările pe termen scurt în sus sau în jos.

4. Costul vieții crește

Gospodăriile din SUA și Marea Britanie sunt deja presate de creșterea costului vieții, în timp ce salariile se luptă să țină pasul.

Inflația, care măsoară cât de repede crește costul vieții în timp, a atins 7,5% în ianuarie în SUA – cel mai ridicat nivel înregistrat din februarie 1982. A fost determinată parțial de prețurile alimentelor și energiei.

Dacă livrările de energie, alimente sau alte mărfuri, cum ar fi metalele, sunt tensionate de conflictul Rusia-Ucraina, prețurile ar putea crește și mai mult.

Center for Economics and Business Research a spus că inflația din marile economii occidentale ar putea atinge aproape 10%.

Acest lucru ar putea încuraja băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA sau Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor, astfel încât împrumutul de bani devine mai scump.

Ideea este că atunci când împrumutul este mai scump, oamenii vor avea mai puțini bani de cheltuit. Drept urmare, vor cumpăra mai puține lucruri, iar prețurile vor înceta să crească la fel de repede.

5. Mașinile ar putea fi mai scumpe

Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de metale utilizate în producția auto, cum ar fi nichelul sau paladiul.

Nichelul, de exemplu, este folosit în bateriile litiu-fier, iar paladiul în convertoarele catalitice.

Industria auto se confruntă deja cu lipsa de cipuri și cu problemele lanțului de aprovizionare, încă din timpul pandemiei. În Marea Britanie, una din cinci mașini second-hand se vinde acum mai scump decât echivalentele lor noi-nouțe, deoarece valorile lor au crescut, potrivit site-ului Auto Trader.

Dacă Rusia ar decide să întrerupă livrările de aceste metale ca răzbunare la sancțiuni, acele probleme de aprovizionare s-ar putea agrava, firmele de mașini fiind nevoite să găsească surse alternative și prețurile care ar putea crește ca urmare.

Țări precum Africa de Sud și Zimbabwe produc, de asemenea, cantități substanțiale de paladiu, dar cererea a crescut.

Rusia găzduiește, de asemenea, centre de producție pentru mărci precum Stellantis, Volkswagen și Toyota. Fabricile din regiune ar putea avea dificultăți să funcționeze sub sancțiuni, ceea ce ar putea împiedica producția și disponibilitatea de mașini noi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: