Cancelarul german Olaf Scholz se opune momentan deconectării Rusiei de la SWIFT, rețeaua globală de plăți bancare

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Cancelarul german Olaf Scholz a sugerat joi seară că este împotriva deconectării Rusiei de la sistemul de plăți interbancare Swift, prin noul pachet de sancțiuni al UE, insistând că această opțiune ar trebui păstrată pentru mai târziu, scrie Politico.

Ajuns la un summit al liderilor UE de la Bruxelles, Scholz a spus că este important să reacționăm la războiul Rusiei împotriva Ucrainei prin impunerea „sancțiunilor suplimentare necesare”. Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă aceste sancțiuni ar trebui să implice interzicerea Rusiei de a utiliza SWIFT, el a indicat că este împotriva unui astfel de pas.

„În termeni de unitate și determinare, este foarte important să decidem asupra măsurilor care au fost pregătite în ultimele săptămâni și să păstrăm toate celelalte lucruri pentru o situație în care va fi necesar să facem și alte lucruri”, a spus Scholz, evitând în același timp menționarea SWIFT. El nu a explicat ce fel de situație ar putea face necesară luarea de măsuri suplimentare.

Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut public UE într-un tweet să deconecteze Rusia de la SWIFT, adăugând că cei care au îndoieli cu privire la o astfel de mișcare ar avea „sânge de bărbați, femei și copii ucraineni nevinovați” pe mâini.

Liderii UE urmăresc să ajungă la un acord politic privind sancțiunile, care să permită blocului să pedepsească Rusia pentru că a lansat o invazie propriu-zisă în Ucraina la primele ore ale zilei de joi.

Ajuns la summit, premierul olandez Mark Rutte a recunoscut că deconectarea Rusiei de la SWIFT este un subiect „sensibil” pentru unele țări din UE „pentru că ar avea și un impact enorm asupra noastră”.

Președintele american Joe Biden a mai indicat joi că UE are rezerve cu privire la includerea sistemului de plăți în sancțiunile comune occidentale. „Este întotdeauna o opțiune, dar în acest moment nu aceasta este poziția pe care restul Europei dorește să o ia”, a spus Biden.

Premierul Marii Britanii Boris Johnson dorește ca Rusia să fie blocată de la SWIFT și a ridicat problema într-un apel cu liderii G7 joi, a declarat un membru al guvernului britanic.

Citește și:

Poate fi Rusia exclusă din sistemul internaţional de plăţi SWIFT? Ce ar însemna

CNN: Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun în UE deconectării Rusiei de la SWIFT, rețeaua globală de plăți bancare

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: