Piețele globale scad, pe măsură ce mai multe țări scot cetățenii din Ucraina

crestere economica, grafic Sursa: Pexels

Piețele globale scad, luni, pe măsură ce investitorii devin din ce în ce mai îngrijorați de o potențială invazie rusă a Ucrainei, scrie CNN.

Toate piețele europene au deschis brusc în scădere, DAX-ul german și CAC 40 din Franța fiind mai jos cu 3%. FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 2%.

Contractele futures din SUA sunt, de asemenea, mai scăzute, iar piețele asiatice au încheiat sesiunea de luni „pe roșu”.

Mișcările vin în contextul în care mai multe țări le-au recomandat propriilor cetățeni să părăsească Ucraina după o săptămână de eforturi diplomatice eșuate pentru a evita invazia rusă a țării.

Japonia e cel mai recent exemplu de țară care a evacuat cea mai mare parte a personalului ambasadei sale din Ucraina, potrivit secretarului șef de cabinet al țării, Hirokazu Matsuno.

Într-o conferință de presă, Matsuno a spus că autoritățile au cerut celor mai mulți angajați ai ambasadei Japoniei la Kiev să părăsească țara prin transport comercial, doar personalul esențial primind acceptul să rămână.

Între timp, Grecia le-a cerut cetățenilor săi încă aflați în Ucraina să părăsească țara luni, implorându-i pe cei care au rămas să „își împărtășească imediat datele de contact cu Ambasada Greciei” la Kiev, a declarat Ministerul grec de Externe.

În ultimele săptămâni, piețele au ignorat situația de la granița dintre Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, avertismentul SUA că un atac ar putea fi iminent a declanșat vânzări pe Wall Street la sfârșitul săptămânii trecute, care s-au răspândit acum în Europa.

„Pe măsură ce perspectiva unei invazii ruse a Ucrainei avansează, la fel evoluează și riscurile sancțiunilor economice ale SUA. Acestea ar lovi mai puternic decât rundele anterioare de sancțiuni și ar putea dăuna firmelor din întreaga lume, nu doar din Rusia”, a spus Dan Wang, analist la Gavekal Research, potrivit Financial Times.

Strategii de la Rabobank au adăugat că „sancțiunile [pentru Rusia] ar avea un impact dramatic asupra prețurilor energiei, alimentelor și metalelor cheie”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: