Comisia Europeană revizuiește în jos prognoza de creștere pentru România, la 4,2% în 2022. Avertisment: Alimentele se vor scumpi din cauza lipsei de îngrășăminte

supermarket pexels-daria-shevtsova Foto: Produse agroalimentare în supermaket / Pexels - Daria Shevtsova

Economia României va crește cu 4,2% în 2022, conform previziunilor economice de iarnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE). Aceasta după ce în noiembrie se estima un avans de 5,1% anul acesta. Instituția avertizează că alimentele se vor scumpi, din cauza lipsei de îngrășăminte.

Comisia estimează că în 2022 economia României va crește ușor cu 0,8%, în trimestrul I, urmând să accelereze ulterior la 1,2% în trimestrul II și câte 2% în trimestrele III și IV.

Comisia a revizuit de asemenea în jos estimarea de creștere economică pentru anul 2021, la 6,3%, după ce în toamnă Comisia estima un avans de 7%. În perioada următoare, în 2023, economia românească ar urma să înregistreze o expansiune de 4,5%.

„În 2021, economia României este de așteptat să fi crescut cu 6,3%, în principal impulsionată de cererea internă puternică. Spre sfârșitul anului, ritmul de creștere a scăzut din cauza restricțiilor continue de aprovizionare, a unui nou val de infecție cu COVID-19 și a creșterii puternice a inflației. În ciuda acestei pierderi de impuls, care urmează să continue în primăvara lui 2022, ultimele date indică o perspectivă de creștere destul de pozitivă, deși moderată, în special în servicii, comerț cu amănuntul, construcții și industrie. Se preconizează că consumul privat va crește în a doua jumătate a anului 2022, când restricțiile vor fi reduse, iar inflația se va modera. Se preconizează că investițiile vor rămâne puternice pe orizontul de prognoză, sprijinite de Facilitatea pentru redresare și reziliență și alte fonduri UE”, arată Comisia.

CE estimează, în schimb, că o creștere a ratelor dobânzilor va diminua investițiile private. Se estimează că comerțul exterior va beneficia de reducerea blocajelor de aprovizionare, dar nu se așteaptă o contribuție la creștere.

Creșterea abruptă și continuă a prețurilor energiei a împins inflația lunară IAPC la 6,7% în decembrie, ridicând inflația medie la 4,1% în 2021. Prețurile vor crește în continuare în 2022 din cauza prețurilor ridicate la energie și a transferului lor în prețurile altor bunuri si servicii. De asemenea, Comisia se așteaptă ca prețurile la alimente să crească din cauza prețurilor mai mari și a ofertei mai scăzute de îngrășăminte, după cum a avertizat și Economedia.ro aici.

Dinamica salariilor mai puternică decât se aștepta reprezintă un risc ascendent pentru prognoza inflației. Inflația medie anuală IAPC va crește la 5,3% în 2022, după 4,1% în 2021. Pentru 2023 se preconizează o scădere la 2,5%, deoarece prețurile energiei vor fi moderate, iar efectele de bază vor apărea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: