Johnson&Johnson a ajuns la un acord pentru închiderea proceselor în care mii de bărbați care au luat antipsihoticul Risperdal au acuzat grupul că le-au crescut excesiv sânii/ Daunele ajung la 800 de milioane de dolari

medicament risperdal johnson&johnson sursa foto: Captură video

Johnson & Johnson (J&J) a ajuns la un acord pentru închiderea majorităţii proceselor legate de medicamentul antipsihotic Risperdal, în care grupul farmaceutic este acuzat de mii de bărbaţi că le-a provocat o creştere excesivă a sânilor, compania dezvăluind costuri de 800 de milioane de dolari, transmite Reuters.

J&J a afirmat în documentele depuse la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) că a ajuns la un acord de principiu în septembrie, pentru rezolvarea ”aproape în totalitate” a celor aproximativ 9.000 de procese legate de Risperdal.

Compania a ajuns la un acord cu avocaţii implicaţi în procese, inclusiv un proces din Philadelphia, în care un bărbat din Maryland, Nicholas Murray, a obţinut în 2019, din partea unui juriu, daune punitive în valoare de 8 miliarde de dolari, reduse ulterior de un judecător la 6,8 milioane de dolari.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

J&J a arătat că în trimestrul al treilea a consemnat cheltuieli juridice în valoare de 800 de milioane de dolari legate de acest acord.

Nu este clar ce procese din SUA au fost incluse în acest acord. Multe dintre procese sunt încă în aşteptare în Pennsylvania, iar compania mai are alte cazuri în California şi Missouri.

Avocaţii reclamanţilor nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Procesele acuză în general J&J că nu a avertizat în privinţa riscului unei stări numite gynecomastia, asociată utilizării Risperdal, medicament pe care compania l-a promovat pentru utilizarea neaprobată, pentru alte scopuri decât cele trecute în prospect, la copii. J&J a negat acuzaţiile.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA a aprobat Risperdal în 1993 pentru tratarea schizofreniei şi tulburării bipolare la adulţi, şi abia în 2006 medicamentul a fost aprobat pentru tratarea stărilor de iritare nervoasă asociate copiilor cu autism.

Compania a convenit separat, în 2013, că plătească 2,2 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii penale şi civile legate de promovarea Risperdal şi a altor două medicamente.

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins în luna mai o încercare a Johnson & Johnson de anulare a unui verdict al unui juriu, care a decis plata a 70 de milioane de dolari pentru că nu a avertizat în privinţa riscurilor asociate utilizării Risperdal în alte scopuri decât cele din prospect.

Instanţa a respins în 2019 un apel al Johnson & Johnson împotriva unei decizii a Curţii Superioare din Pennsylvania, care a menţinut un verdict în favoarea unui bărbat din Tennessee căruia i-a fost prescris medicamentul la vârsta de 4 ani, în 2003.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: