BREAKING Nicușor Dan anunță că va demonta gardurile „amplasate ilegal” de Daniel Băluță la planșeul din Piața Unirii / Primarul Sectorului 4 a început lucrările la planșeu, deși nu are avizele și autorizațiile de la Primăria Generală, ci de la Sectorul 3 / Care sunt mizele proiectului de 867 de milioane de lei

Planșeul Unirii, degradări ale structurii septembrie 2024 FOTO: Planșeul Unirii, zona subterană pe unde curge râul Dâmbovița, după ce a fost oprit debitul în Piața Unirii. Colaj G4Media/ 19 septembrie 2024

Update Ora 11.41: Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD), a anunțat, într-o conferință de presă, că Sectorul 3, unde primar este Robert Negoiță, a emis autorizația de construire în regim de urgență. Băluță susține că întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, iar cea mai mare parte a terenului este preponderent în Sectorul 3 și nesimnificativ în Sectorul 4.

Principalele declarații ale primarului Daniel Băluță:

  • Sectorul 3 a emis autorizația de construire în regim de urgență din mai multe motive. Primul motiv e documentul de la Inspectoratul de Stat în Construcții, emis la solicitarea PMB, care a statutat că Sectorul 3 e autoritate deliberativă.
  • Terenul e preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4.
  • Primul motiv pentru autorizația în regim de urgență este că e pericol public. Vă pun la dispoziție documentul emis de Universitatea Tehnică de Construcții. … Anumite zone se pot încadra în pericol public.
  • Hotărârea CNSU: din 63 de membri prezenți, reprezentanții PMB în număr de 7 s-au abținut. Primarul general nu a fost în această ședință pentru a auzi părerile experților, cum nu a fost nici în planșeu pentru a vedea situația.
  • Legea privind autorizarea lucrărilor de construcție stabilește că autorizațiile se pot emite, urmând ca avizele să fie obținute până la finalizarea lucrărilor.
  • Am putut să începem lucrările de îndată, pentru că am emis un ordin de începere.
  • Extras de carte funciară este cel relevant. Documentul a fost ascuns de Primăria București când a emis certificatul de urbanism. E un certificat de urbanism fals. (…) Nu e rolul meu să fac sesizare penală. Rolul meu e să pun în siguranță centrul Bucureștiului, nu să generez procese.
  • Acest oraș aparține bucureștenilor.
  • Sunt convins că instituțiile statului vor acționa energic pentru a combate prezumtivele abuzuri ale primarului general.
  • Nu sunt un om conflictual. E un spectacol extrem de trist.
  • Întreaga zonă nu aparține PMB, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, cu care Sectorul 4 are un protocol, ca atare am putut intra în acea zonă. Municipalitatea nu are competență în acea zonă.
  • Autorizația e luată strict pe planșeu. Pentru Pasajul Unirii vom emite, la momentul potrivit, așa cum am emis aurotizația de construire pentru punerea în siguranță, la care nimeni nu a avut nicio obiecție. Când toată documentația va fi gata, vom emite autorizația de construire.
  • În momentul acesta, lucrările se desfășoară în spațiul verde, deci nu afectează sub nicio formă traficul cel puțin până la primăvară. Pe măsură ce vom începe celelalte tronsoane, vom anunța cetățenii când traficul va fi deviat, restricționat. Toate măsurile le vom lua împreună cu Brigada Rutieră.
  • Suma pentru lucrări e de aproape un miliar de lei, banii vin preponderent de la Guvern, am semnat contractul prin programul Anghel Saligny în 27 august. Lucrarea nu presupune avans. Contractul a fost câștigat de o asociere din trei firme. Lider e Erbașu, iar celelalte sunt Bogart și Concelex.
  • Am început procedurile de anulare a protocolului, din fericire instituțiile statului au reacționat, Primăria Sectorului 3 a emis autorizația. Vineri am avut autorizația, astăzi oamenii au intrat în șantier.
  • Cât la sută din planșeu reprezintă zonele despre care experții au spus că reprezintă pericol public? Lucrarea nu permite intervenții pe zone, ci trebuie refăcută întreaga zonă. Nu pot răspunde cât la sută, experții știu cu siguranță.
  • Începând de săptămâna viitoare vom începe o campanie de conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolul pe care îl reprezintă planșeul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Update Ora 11.20: Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, participă la ora 12:30 la acțiunea Poliției Locale a Municipiului București de demontare a gardurilor amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii, a anunțat municipalitatea.

Amintim că primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, are programată o conferință de presă pentru ora 11.30, după ce în cursul dimineții a anunțat că ar fi început lucrările de refacere a Planșeului Unirii.

Știrea inițială: Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a anunțat luni, într-o postare pe rețelele sociale, că ar fi început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, o placă de beton care susține practic interesecția de la Piața Unirii din București. Băluță susține că lucrările nu vor afecta circulația rutieră sau pietonală, ceea ce înseamnă că lucrările sunt făcute în zona Parcului Unirii și nu pe carosabil.

Nu e clar în ce regim juridic a început Băluță lucrările și despre ce lucrări e vorba mai exact, dat fiind că proiectul e unul mai complex, cu lucrări atât la planșeu, cât și la pasaj. El a anunțat că va da detalii luni într-o conferință de presă.

O posibilă explicație ar fi o autorizație emisă de un alt primar PSD, Robert Negoiță, din Sectorul 3 al capitalei. Stiripesurse a scris sâmbătă că Primăria Sectorului 3 a emis Autorizație de Construire în 11.10.2024 – la solicitarea Administrației Naționale ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea prin Primăria Sectorului 4 al Municipiului București prin care autorizează Executarea lucrărilor de construire pentru: Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajului Unirii prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a „planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”.

E neclar însă dacă Primăria Sectorului 3 are competența legală de a autoriza aceste lucrări, dat fiind că Pasajul Unirii este în proprietatea și administrarea Primăriei Generale.

Care e miza începerii de urgență a lucrărilor la planșeu? Primarul Daniel Băluță a cerut constant de la Primăria București o autorizare în regim de urgență a lucrărilor la planșeul Unirii, dar primarul Nicușor Dan a cerut respectarea tuturor pașilor necesari. Dacă șantierul ar fi autorizat în regim de urgență, Primăria Sector 4 ar avea trei beneficii principale:

  • ar câștiga câteva luni (diferența față de o procedura normală)
  • ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare (vezi mai jos lista avizelor de la instituții de stat și companii de utilități)
  • ar putea trage prima tranșă din finanțarea de la guvern prin programul Anghel Saligny pentru a face plata către constructor, firma Erbașu Construcții. Contractul total atribuit de guvern prin Ministerul Dezvoltării e de 867 de milioane de lei de la bugetul statului, potrivit portalului licitațiilor publice

Primăria Municipiului București a transmis printr-o adresă oficială că pentru lucrare e nevoie de un acord de la Administrația Străzilor și avize de la mai multe instituții și companii: Apele Române, Metrorex, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, SRI, STS, MApN, ISU, ALPAB, Direcția de Mediu din Primărie, ALPAB, Termoenergetica, Apa Nova, Orange, Distrigaz, STB, E-Distribuție, Netcity.

Anunțul lui Băluță (PSD) e surprinzător, dat fiind că în urmă cu o săptămână, pe 3 octombrie, primarul Sectorului 4 Daniel anunțase tot într-o postare pe Facebook că a inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor.

În acest fel, Primăria Sectorului 4 nu va mai fi responsabilă de realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii. Proiectul de hotărâre pentru ruperea acordului urma să fie supus spre aprobare în ședinta Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii, spunea la acel moment Băluță.

Primarul Sectorului 4 a luat decizia zilele trecute, după ce Comisia Tehnică de Circulație, una dintre autoritățile Primăriei Capitalei ce ar fi trebuit să avizeze lucrarea, a informat că are acest drept suspendat de către primarul general, făcând imposibilă continuarea demersurilor de autorizare a lucrărilor.

Context

Între primarul sectorului 4 Daniel Băluță și primarul general Nicușor Dan a izbucnit un conflict pe tema urgenței cu care trebuie să se facă intervenția la Planșeul Unirii, în condițiile în care șantierul era pregătit, dar nu putea începe în lipsa autorizației de construire pe care trebuia să o emită primarul general Nicușor Dan.

Primarul general a anunțat, în septembrie, că nu poate da autorizație în regim de urgență și a condiționat emiterea autorizației în regim normal de ultimele 3 avize pe care Primăria Sectorului 4 trebuie să le obțină de la PMB: Comisia Tehnică de Circulație, ALPAB pentru parcul Unirii și Direcția de Mediu. Unul dintre avize pe care ar trebui să-l emită Comisia Tehnică de Circulație nu poate fi dat pentru că i s-a suspendat acest drept de către primarul Capitalei, conform unor documente publicate de G4Media.

Daniel Băluță a anunțat public că are avertizare din partea experților tehnici că planșeul s-a degradat și a devenit pericol public. Pe baza acestor documente, pe care le-a înaintat primarului general Nicușor Dan, a cerut să se urgenteze eliberarea autorizației de construire singurul act rămas și de care depinde începerea lucrărilor de consolidare.

Controversele publice între Nicușor Dan și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, au început în jurul punctului de vedere al expertului tehnic care a avertizat că lucrările trebuie începute existând pericol de colaps a structurii de beton, argument despre care Primăria Capitalei spune că nu poate fi invocat pentru a solicita autorizație în regim de urgență. „Punctul de vedere al expertului tehnic în urma vizitei pe teren din 06.08.2024 nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei către Primăria Sectorului 4, document consultat de G4Media.

Nicușor Dan a declarat că expertizele au demonstrat că gradul de urgență la planșeu este 4 pe o scară la de 1 la 5, insuficient pentru a elibera o autorizație în regim de urgență.

Proiectul Primăriei Sectorului 4 e finanțat de guvern din fonduri bugetare, prin controversatul program Anghel Saligny dedicat primăriilor și consiliilor județene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: