Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că va retrage legea controversată privind pesticidele, pe fondul protestelor agricultorilor, și marchează astfel prima înfrângere a “Green Deal”

ursula von der leyen, comisia europeana, consiliul european, bruxelles Sursa foto: European Council

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți retragerea unei legi controversate care viza reducerea utilizării pesticidelor în Uniunea Europeană, marcând prima înfrângere a “Green Deal”, scrie Euronews.

Așa-numitul Regulament privind utilizarea durabilă (Sustainable Use Regulation – SUR) a fost prezentat pentru prima dată în iunie 2022 cu obiectivul ambițios de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030. Acesta prevedea, de asemenea, interzicerea totală a acestor produse în zonele sensibile, cum ar fi spațiile verzi urbane și siturile Natura 2000, și promova adoptarea de alternative cu risc scăzut.

SUR s-a dovedit a fi un subiect de dezbinare încă de la început și a făcut obiectul unui lobby acerb din partea sectorului agricol. Anul trecut, a fost respins de Parlamentul European cu 299 de voturi pentru, 207 împotrivă și 121 de abțineri, iar în prezent este blocat în negocieri politice între statele membre, ceea ce indică un apetit foarte scăzut pentru a-l împinge dincolo de linia de sosire.

“Comisia a propus SUR, cu scopul meritoriu de a reduce riscurile legate de produsele chimice de protecție a plantelor”, a declarat marți von der Leyen, în fața Parlamentului European la Strasbourg.

“Dar propunerea SUR a devenit un simbol al polarizării. Ea a fost respinsă de Parlamentul European. Nu mai există niciun progres nici în Consiliu. De aceea, voi propune Colegiului să retragă această propunere”.

Decizia lui Von der Leyen survine pe fondul unei reacții tot mai puternice a dreptei împotriva Acordului european pentru mediu și a protestelor pe scară largă ale fermierilor furioși, care, printre alte nemulțumiri, s-au plâns de povara creată de reglementările de mediu.

Mișcarea de contestare a ajuns la Bruxelles săptămâna trecută, în timpul unui summit cu miză mare al liderilor UE, creând scene de haos și distrugere. Von der Leyen, împreună cu prim-miniștrii Belgiei și Olandei, a participat la o întâlnire improvizată cu reprezentanți ai sectorului agricol imediat după încheierea summitului.

În timpul discursului său de marți dimineață, șefa Comisiei a vorbit pe larg despre agricultori, afirmând că aceștia “merită să fie ascultați” în timp ce se confruntă cu ravagiile provocate de schimbările climatice, invazia Rusiei în Ucraina și criza costului vieții.

Dar a insistat asupra faptului că acest sector, care reprezintă peste 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar și este puternic subvenționat prin bugetul UE, trebuie să facă tranziția către un “model de producție mai durabil”.

“Numai dacă fermierii noștri vor putea trăi din pământ vor investi în viitor. Și numai dacă ne atingem împreună obiectivele în materie de climă și de mediu, agricultorii vor putea continua să își câștige existența”, a declarat președintele Comisiei.

“Fermierii noștri sunt foarte conștienți de acest lucru. Ar trebui să avem mai multă încredere în ei.”

Retragerea propunerii de lege nu este imediată și mai trebuie să fie ratificată de Colegiul comisarilor, un proces care se așteaptă să fie finalizat în următoarele săptămâni.

În ciuda acestei vești, von der Leyen a subliniat că problema reglementării pesticidelor va rămâne pe ordinea de zi și ar putea face obiectul unei “noi propuneri mult mai mature”. Cu toate acestea, din cauza calendarului strâns impus de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, noul proiect va fi sarcina următoarei Comisii.

“Desigur, subiectul rămâne și pentru a merge mai departe, este nevoie de mai mult dialog și de o abordare diferită”, a declarat von der Leyen în fața deputaților europeni.

Moartea legislativă a Regulamentului privind utilizarea durabilă pune capăt inițiativei Farm 2 Fork, o strategie în mai multe părți dezvăluită în mai 2020, care a stabilit obiectivul de a face sistemele alimentare europene mai sănătoase și mai durabile.

Sub presiunea conservatorilor și a lobbyiștilor, strategia a fost treptat diluată. Anul trecut, Comisia a decis să renunțe la Legea privind sistemul alimentar durabil, care ar fi trebuit să constituie coloana vertebrală a politicii alimentare emblematice a blocului. În schimb, executivul a ales să lanseze un dialog strategic privind agricultura, în încercarea de a reduce polarizarea tot mai mare din acest sector.

Alte acte legislative legate de agricultură care erau în curs de elaborare nu au fost în cele din urmă prezentate de echipa lui von der Leyen, cum ar fi noile norme privind bunăstarea animalelor de fermă și o etichetare nutrițională a alimentelor la nivelul UE, ambele percepute ca fiind extrem de dezbinătoare.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării. Parlamentul European nu a fost implicat în pregătirea proiectului și nu este responsabil în nicio măsură de informațiile sau punctele de vedere exprimate în cadrul proiectului, iar acestea nu-i impun nicio obligație; responsabilitatea aparține exclusiv autorilor, persoanelor intervievate, editorilor sau difuzorilor programului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Parlamentul European nu poate fi considerat responsabil nici pentru daunele, directe sau indirecte, care pot rezulta în urma realizării proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.