Preţurile petrolului au crescut cu mai mult de 4%, iar indicii bursieri au scăzut luni, pe fondul ciocnirilor militare dintre Israel și Hamas

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut cu mai mult de 4%, dolarul american a crescut în raport cu euro şi indicii bursieri au scăzut, luni, la nivel mondial, deoarece ciocnirile militare dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au provocat temeri că acest conflict s-ar putea răspândi dincolo de Gaza, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Conflictul a ridicat şi preţul aurului. Shekel-ul Israelului a scăzut puternic, dolarul urcând ultima dată cu 3%, la 3,950 de şekeli petru un dolar.

Banca Israelului a declarat anterior că va vinde până la 30 de miliarde de dolari pentru a menţine stabilitatea monedei locale.

Obligaţiunile guvernamentale israeliene au scăzut, de asemenea, obligaţiunile pe o sută de ani, cu scandenţă în 2120, coborând cu 5,3 cenţi faţă de dolar, la un nivel minim record.

Israelul a declarat luni că trupele sale au ucis infiltraţi înarmaţi care intrau în ţară din Liban, stârnind îngrijorarea că războiul s-ar putea extinde pe un al doilea front, la două zile după ce luptători Hamas au venit din Gaza într-un atac mortal.

Preţul ţiţeiului american a crescut recent cu 4,37%, până la 86,41 dolari pe baril, iar cel al petrolului Brent a fost la 88,09 dolari, în creştere cu 4,15% în această zi.

La New York, Dow Jones Industrial Average  a scăzut cu 13,86 puncte, sau cu 0,04%, la 33.393,72, S&P 500 a pierdut 6,7 puncte, sau 0,16%, până la 4.301,8, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 75,65 puncte, sau cu 0,56%, până la 13.355,69.

Pieţele bursiere europene au scăzut luni, în timp ce investitorii au evaluat impactul tulburărilor geopolitice din Orientul Mijlociu, după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă un atac pe scară largă asupra Israelului, transmite CNBC.

Indicele paeuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în declin cu 0,3%, acţiunile companiilor de călătorii şi de agrement scăzând cu 2,4% şi cele din sectorul de retail cu 1,9%.

Acţiunile de petrol şi gaze au urcat cu 2,9%, susţinute de  preţurile mai mari ale ţiţeiului.

Indicele german DAX a coborât cu 0,67%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,55% şi FTSE 100 al bursei din Londra aproape a stagnnat. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a scăzut cu 0.46% şi IBEX 35 a bursei din Madrid a pierdut 0,91%.

Acţiunile companiei de petrol şi gaze Energean au scăzut cu peste 20% după ce a anunţat că producţia, furnizarea şi munca în larg vor continua după atacul asupra Israelului.

Compania a spus că zona în care operează, în regiunea de nord a Israelului, nu este în prezent atacată. Energean este listată la bursele din Londra şi Tel Aviv.

În timp ce acţiunile Energean au coborât până la minimul indicelui Stoxx 600, îngrijorările legate de combustibil au afectat acţiunile operatorilor de croaziere din SUA Norwegian Cruise Line Holdings, Carnival şi Royal Caribbean Group, care au scăzut fiecare între 4,1% şi 6,2%.

Indicele global MSCI a scăzut cu 0,12%.

Sute de oameni au murit în conflictul dintre militanţii Hamas şi forţele israeliene. Preţurile petrolului au crescut cu 4%, iar acţiunile din SUA au scăzut luni, deoarece violenţa adaugă riscuri geopolitice pe pieţele deja fragile, care se confruntă cu inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor.

Conflictul israeliano-palestinian a escaladat sâmbătă într-un război în toată regula, după ce Hamas a organizat o invazie de care Israelul a fost aparent luat prin surprindere.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Hamas ”va plăti un preţ pe care nu l-a mai cunoscut până acum”.

”Piaţa în acest moment s-a concentrat pe eforturile diplomatice de a menţine Israelul concentrat asupra Hamas şi de a reduce perspectiva escaladării. Există un efort diplomatic global pentru a împiedica extinderea acestui conflict în regiunea bogată în petrol”, a spus Quincy Krosby, strateg şef global la firma LPL Financial din Charlotte, Carolina de Nord.

Aurul a fost, de asemenea, solicitat, crescând cu aproximativ 1%, până la 1.851 dolari uncia.

Conflictul din Orientul Mijlociu vine într-un moment în care pieţele sunt agitate şi randamentele obligaţiunilor din întreaga lume sunt la maxime ale mai multor ani. Investitorii vor fi nerăbdători să vadă datele indicelui preţurilor de consum din SUA, care urmează să fie publicat săptămâna aceasta.

Ei aşteaptă, de asemenea, lansarea neoficială a sezonului raportărilor financiare ale companiilor din trimestrul al treilea din SUA, rezultatele J.P.Morgan şi alte altor bănci urmând să fie publicate în cursul acestei săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: