Mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi și-ar putea primi în toamnă indemnizațiile majorate/ Normele metodologice nu au fost încă actualizate, la aproape un an de la adoptarea ordonanței

gemeni, tripleți, bebeluși, copii Sursa foto: dreamstime.com

Mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi și-ar putea primi în toamnă indemnizațiile majorate, anunțate toamna trecută de fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, conform surselor Economedia. Amintim că mamele așteaptă de mai bine de 9 luni indemnizațiile majorate, întrucât normele metodologice nu au fost actualizate în termenul legal de 60 de zile. Actualizarea normelor începuse în primăvara acestui an, peste termenul de 60 de zile, însă procedura a fost afectată de rotația guvernamentală, după cum a precizat ministerul Muncii pentru Economedia.

„Proiectul de HG este publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și a fost transmis pentru îndeplinirea procedurii de avizare externă. Însă, odată cu modificările recente din componența Guvernului, procesul de avizare a fost reluat. Potrivit regulilor de tehnică legislativă, hotărârile de Guvern intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial”, a transmis ministerul Muncii la finele lunii iunie.

Am revenit cu solicitarea acum, la începutul toamnei calendaristice, și am aflat, potrivit unor surse din minister, că procedura de obținere a avizelor a fost reluată săptămână trecută.

Iar oficial, ni s-a comunicat că „proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice ale OUG nr. 164/2022 a fost avizat instituțional la nivelul MMSS fiind, în aceste momente, pe circuitul interinstituțional de avizare. Astfel, după ce ministerele vizate de aplicarea actului cu caracter normativ vor aviza normele metodologice, actul va fi adus cu prioritate pe agenda ședinței de guvern. Potrivit Articolului 5 al actului normativ menționat, „Cuantumul indemnizației lunare prevăzute la art. 2 alin. (2) se majorează cu 50% din indemnizația cuvenita, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere” se mai arată în răspuns.

Potrivit unor surse din ministerul Muncii, documentul ar putea primi toate avizele și ar putea fi adoptat de guvern până la sfârșitul lunii septembrie.

Majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi a fost aprobată în ședința de guvern din 29 noiembrie 2022 și anunțată de ministrul Familiei, Gabriela Firea.

„Am propus şi s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cu sprijinul miniştrilor Muncii şi Finanţelor cărora le mulţumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi. În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi să primească, începând cu al doilea bebeluş, 50% în plus la indemnizaţia de creştere a copilului. Aceeaşi măsură se va aplica şi pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului. Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Mulţumesc Elenei Tudor, preşedinta ANPDCA, şi colegilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, a scris la vremea respectivă pe Facebook, Gabriela Firea.

Aceasta a spus că mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizaţiei minime, adică 1.314 lei.

„De acum, suma creşte pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizaţia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizaţiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleţi, care are valoarea indemnizaţiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei. Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizaţie rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecţii. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulţi bebeluşi în acelaşi timp şi unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat şi de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica şi în România”, a mai scris Firea.

O cititoare Economedia ne-a sesizat în primăvară că Ordonanța nu era pusă încă în aplicare la jumătate de an după adoptare: „Sunt foarte dezamăgită și revoltată că într-o țară se așteaptă jumătate de an și nu se poate pune în practică o lege. Sunt mamă de gemene. Legea care ar fi trebuit sa majoreze indemnizația pentru creșterea copilului a apărut în noiembrie, iar în 60 de zile ar trebui sa apară și Normele metodologice pentru aplicarea legii. Nici in momentul de față aceste norme nu au apărut, deci legea nu s-a putut aplica. Eu personal trebuie să mă întorc în septembrie la lucru, cu cât trece timpul pierd lunar 300 de lei.”

Ministrul Gabriela Firea a făcut anunțul public al acestor măsuri, însă de punerea lor în practică, adică de efectuarea plăților, se ocupă Ministerul Muncii, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Așa că am solicitat în luna iunie lămuriri de la Ministerul Muncii, dat fiind că informațiile publice erau următoarele:

  • Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 164 din 29 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, document publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1173 din 7 decembrie 2022. În documentul respectiv scrie : “ART. II În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Guvernul va actualiza în mod corespunzător, prin hotărâre, Normele metodologicede aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.”
  • Pe site-ul ministerului Muncii au fost puse în dezbatere publică normele respective la data de 10 aprilie 2023, adică la peste 120 de zile de la publicarea Ordonaței în Monitorul Oficial.

Mnisterul Muncii ne-a precizat că procedura a fost reluată, din cauză că în iunie s-a schimbat Guvernul: „Prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 164/2022 intră în vigoare odată cu normele de aplicare. Fără acestea din urmă, prevederile introduse nu pot fi aplicate. În acest moment, sunt acordate aceleași drepturi ca și anul trecut, inclusiv obligativitatea unei singure luni acordată pe bază netransferabilă”, mai spunea în luna iunie ministerul Muncii.

Sursa foto: dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *