Amenzi de la 1.000 la 26.000 de euro pentru comercianții din Croația care au majorat prețurile după adoptarea monedei euro

Andrej Plenkovic Ursula von der Leyen croatia Euro Sursa foto: Facebook/Andrej Plenković

Premierul Croației, Andrej Plenkovic, a anunțat că vor fi aplicate amenzi comercianților care refuză să returneze vechile prețuri pe care le-au majorat nejustificat la conversia din kuna în euro după ce țara a aderat la zona euro la 1 ianuarie, scrie publicația Novinite.com.

În cadrul unei ședințe de guvern, Plenkovic a declarat că este vorba despre cei care au crescut nejustificat prețurile în timpul tranziției la euro, reducând astfel puterea de cumpărare a cetățenilor și dăunând economiei, crescând inflația deja ridicată.

Instituțiile competente vor înăspri controalele, a mai spus premierul, care a făcut apel la cetățeni să continue să îi denunțe pe cei care încalcă decizia guvernului de a readuce prețurile la nivelurile de până la 31 decembrie 2022.

Plenkovic a subliniat că, pe lângă amenzi, ar putea fi eliminate subvențiile pentru producătorii de energie.

“În vremuri de criză, este importantă solidaritatea și responsabilitatea și o atitudine care nu vizează neapărat profitul”, a menționat el.

Până în prezent, inspectorii au efectuat aproape 700 de inspecții, iar în 178 de cazuri au constatat creșteri nejustificate ale prețurilor de la 1 ianuarie.

Creșterea medie a prețurilor în magazine este de până la 13%. Cea mai mare creștere a fost în sectorul serviciilor, urmată de cea din comerțul cu amănuntul, în special a produselor de panificație, care s-au scumpit cu 15%, dar undeva a fost și o creștere de 30% a prețurilor.

În magazine, peste 70% dintre proprietari au revenit la prețurile de dinaintea introducerii euro. În cazul serviciilor de coafură și îngrijire corporală, prețurile au crescut în medie cu 20%, iar în unele cazuri cu 50%.

Valoarea amenzilor variază între 1.000 și 26.000 de euro.

În Croația, de la 1 ianuarie, moneda oficială este euro, iar kuna poate fi folosită până duminică, 15 ianuarie. Până la sfârșitul anului 2023, bancnotele și monedele de kuna vor putea fi schimbate în euro la un curs fix de 7,5340 la oficiile poștale, băncile comerciale și sucursalele Fina, iar din 2024 doar la Banca Națională a Croației.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.