UPDATE Continuă protestele la Șantierul Naval Mangalia / Conducerea anunță discuții pentru vineri, 13 ianuarie/ Angajații cer creșteri salariale corelate cu inflația, conducerea a propus o majorare de 100 de lei

protest Șantierul Naval Mangalia Damen 09 ian 2023 Sursa foto: Sindicatul Liber Navalistul

UPDATE

Conducerea șantierului naval Mangalia a reacționat în urmă cu puțin timp la protestul salariaților și a anunțat că va continua discuțiile cu Sindicatul pe 13 ianuarie 2023.

Pe de altă parte, în informarea trimisă către salariați administrația spune că în ceea ce privește “cuantumul majorării salariale aplicabile din ianuarie 2023, ajutorul de iarnă pentru decembrie 2022 – martie 2023 și primele de performanță plătite în decembrie 2022, administrația și echipa de conducere au ales să acorde beneficiile de mai sus fără acordul Sindicatului.”

Știrea inițială

Un protest al angajaților de la Șantierul Naval Mangalia are loc luni în fața clădirii în care își desfășoara activitatea conducerea Șantierului DAMEN. Nemulțumirile lor sunt legate de faptul că angajatorul refuză în continuare să acorde o creștere salarială corelată cu rata inflației, anunță reprezentanții sindicatului.

Săptămâna trecută, angajații au protestat, miercuri, joi şi vineri, în faţa pavilionului în care se află birourile conducerii şantierului,. Salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că patronatul a propus, pentru atenuarea efectelor inflaţiei, o creştere salarială de 100 de lei, brut, suma fiind de aproape patru ori mai mică decât cea solicitată de sindicat.

Preşedinte Sindicatul Liber Navalistul, Laurenţiu Gobeajă, a explicat săptămâna trecută că negocierile privind majorările salariale pentru salariaţii Şantierului Naval Mangalia nu au avut loc ţinându-se cont de procente, ci fiind vehiculate sume fixe.

„Inflaţia comunicată de Institutul Naţional de Statistică în decembrie, pentru luna noiembrie a fost de 16,8%, comparativ cu luna noiembrie 2021. În luna aprilie s-a acordat o creştere de 400 de lei la salariul de bază. Făcând calculele, pentru a menţine puterea de cumpărare, sindicatul a propus iniţial o creştere de 385 de lei în sumă fixă. Administraţia a motivat pierderile financiare şi situaţia economică a societăţii şi a spus că nu poate să acorde o majorare care să acopere rata inflaţiei şi a venit cu propunerea de a majora salariile cu 100 de lei brut şi un bonus de 225 de lei acordat pentru patru luni, compensaţie pentru creşterea preţurilor la utilităţi. Însă, în timp ce noi negociam, am aflat de la salariaţi că, preferenţial, fără să ne informeze, fără să comunice despre asta, au acordat bonusuri denumite de performanţă, dar fără să existe criterii în acest sens, a câte 4000 de lei brut la câte doi salariaţi din cadrul fiecărei echipe reprezentând undeva la 2340 de lei net. Acest lucru i-a iritat foarte mult pe salariaţi pentru că, pe de o parte, ne spuneau la negocieri că nu pot acorda nici măcar un leu în plus faţă de acea sută de lei, iar pe de altă parte s-au contrazis pentru că au acorda acele bonusuri arbitrar şi preferenţial. Când am cerut explicaţii au spus că au omis să ne informeze”, a precizat liderul de sindicat.

Şantierul Naval Mangalia are puţin peste 1500 de salariaţi, iar nivelul mediu al salariului în această societate este de puţin peste 5100 de lei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: