Sectorul de petrol și gaze din Egipt este în creștere, în ciuda crizei economice

sonda petrol titei sursa pexels sursa foto: Pexels

Pe măsură ce atât inflația, cât și datoria națională a Egiptului au crescut vertiginos în 2022, FMI a fost nevoit să acorde țării un împrumut de 3 miliarde de dolari, al patrulea împrumut de acest fel în șase ani, notează platforma Oilprice.com. În pofida problemelor sale economice, Egiptul continuă să fie un jucător important în domeniul energiei, țara lansând o rundă de licitații pentru drepturi de explorare a petrolului și gazelor în Delta Nilului și în Marea Mediterană.

Exporturile de gaze ale țării au crescut de la 3,5 miliarde de dolari în 2021 la 8,4 miliarde de dolari anul trecut, pe măsură ce Europa s-a îndepărtat de gazul rusesc.

Egiptul s-a aflat într-o criză financiară aparent nesfârșită în ultimul deceniu, mai întâi din cauza tulburărilor politice care au urmat Primăverii arabe din 2010 și apoi din cauza proastei gestiuni economice. Recenta invazie rusă în Ucraina a exacerbat și mai mult situația economică complicată. Cu toate acestea, Egiptul a semnat recent un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a-și îmbunătăți perspectivele economice. Și, în pofida problemelor sale financiare, Egiptul a continuat să fie un actor internațional important în domeniul energiei, cu mai multe proiecte de explorare atribuite în 2022, iar noi licitații se desfășoară acum.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În noiembrie 2022, BP a câștigat două blocuri de explorare petrolieră în largul Deltei Nilului, în Marea Mediterană. Zona nord-vestică Abu Qir Offshore și blocul Bellatrix-Seti East au fost atribuite BP de către compania de stat Egyptian Natural Gas Holding Company. BP deține o participație de 82,75% în Northwest Abu Qir Offshore Area, restul aparținând Wintershall-Dea, și o participație de 50% în blocul Bellatrix-Seti East, de 3440 km², deținut în proporție de 50 % de Eni. De asemenea, BP a primit zona offshore North El Fayrouz, King Mariout Offshore Area și extinderea zonei North El Tabya în 2022.

Anja-Isabel Dotzenrath, vicepreședintele executiv al BP pentru gaze și energie cu emisii reduse de carbon, a declarat în legătură cu această achiziție: “Egiptul este de mult timp important pentru BP… Acum așteptăm cu nerăbdare un viitor și mai plin de succes, continuând să ajutăm la satisfacerea nevoilor energetice în creștere ale Egiptului prin furnizarea de rezerve competitive din punct de vedere al costurilor de gaz și sprijinirea Egiptului în tranziția energetică prin explorarea oportunităților de creștere în domeniul hidrogenului, de exemplu.” BP a investit în jur de 35 de miliarde de dolari în operațiunile sale petroliere din Egipt în decursul a 60 de ani.

La sfârșitul lunii decembrie, Egiptul a lansat o nouă rundă de licitații pentru drepturile de explorare a petrolului și gazelor în Delta Nilului și în Marea Mediterană. Licitația include 12 blocuri, dintre care 6 pe uscat și restul în larg. A fost stabilit un termen limită până la 30 aprilie 2023. Ministrul Petrolului și Resurselor Minerale, Tarek El Molla, a declarat că licitația este oferită de Egyptian Natural Gas Holding Co. și face parte din strategia ministerului de a stimula investițiile în petrol și gaze în Egipt. Strategia, stabilită în 2016, are ca scop creșterea interesului și a investițiilor internaționale în industria energetică a țării. Licitația va fi, din nou, gestionată online prin intermediul Egypt Upstream Gateway, facilitând accesul potențialilor investitori la informații despre blocuri.

În plus, industria gazului din Egipt a înregistrat un succes uriaș în 2022, exporturile de gaz crescând la 8,4 miliarde de dolari, de la 3,5 miliarde de dolari în 2021, pe măsură ce lumea se îndepărtează de gazul rusesc și se orientează către alte surse. Ministerul Petrolului și Resurselor Minerale a declarat că Egiptul a anunțat în decembrie că exporturile sale de gaze naturale au crescut cu 14,3% în 2022, la aproximativ 8 milioane de tone. Prețurile la gazele naturale lichefiate au crescut semnificativ în ultimul an, adăugându-se la acest profit. Egiptul este autosuficient în ceea ce privește gazele naturale din 2018, producând aproximativ 64 de miliarde de metri cubi pe an. Ministerul a declarat: “Sectorul petrolier a reușit să investească în planul guvernamental de raționalizare a consumului de energie electrică pentru a furniza cantități suplimentare de gaz pentru exporturi”.

Guvernul egiptean a stabilit în luna august un plan de scădere a consumului de gaze și de electricitate la nivel național pentru a putea stimula exporturile sale către Europa, cu un nivel semnificativ crescut al cererii de gaze egiptene datorită renunțării la gazul rusesc.

În timp ce industria energetică egipteană s-a extins treptat în ultimii ani, atrăgând un interes mai mare din partea străinilor pentru petrol și gaze, țara s-a confruntat cu o gamă vastă de dificultăți economice. Rapoarte recente sugerează că creșterea economică a Egiptului va scădea probabil la 4,5 % în anul fiscal 2022-23, de la 6,6 % în 2021-22. Acest lucru se datorează în mare parte conflictului actual dintre Rusia și Ucraina și efectelor persistente ale pandemiei Covidiu.

Cu toate acestea, ajutorul financiar din partea FMI a ajutat Egiptul să creeze o oarecare stabilitate în timpul crizei financiare în curs de desfășurare, iar acordul recent este de așteptat să ajute în cele din urmă să scoată Egiptul din turbulențele sale financiare. În 2016, Egiptul a primit un împrumut de 12 miliarde de dolari de la FMI, pentru care Egiptul și-a devalorizat moneda, lira egipteană, pentru a obține împrumutul. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestor bani a mers către agențiile militare și de informații, mulți cetățeni egipteni fiind aruncați în sărăcie din cauza deciziilor proaste ale guvernului. Acum, FMI oferă Egiptului un nou acord, oferind un împrumut cu termeni mai stricți, care va impune guvernului să stabilească un plan cuprinzător de reformă financiară pentru următoarele 46 de luni.

Se așteaptă ca acest sprijin financiar să atenueze criza economică din Egipt și să sprijine dezvoltarea în continuare a industriei energetice. FMI va oferi guvernului egiptean o finanțare de 3 miliarde de dolari pentru a-și stabiliza economia, dezvoltând în același timp o reformă economică clară, care ar trebui să vizeze asigurarea securității sociale, încurajarea creșterii economice bazate pe sectorul privat și stimularea creării de locuri de muncă.

În timp ce Egiptul continuă să se confrunte cu incertitudinea economică, sprijinul recent din partea FMI oferă o oarecare speranță. Industria energetică a țării a continuat să performeze, în ciuda crizei economice actuale, iar o mai mare stabilitate economică nu va face decât să stimuleze și mai mult acest sector.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: