Depășirea vârfului inflației în Europa poate fi o veste bună pentru consumatori, întreprinderi și bancheri centrali, dar este prea devreme pentru a da un semnal de alarmă. Rapoartele publicate începând de vineri au arătat că, în decembrie, creșterile de prețuri din Germania până în Spania au scăzut mai mult decât se așteptau economiștii, după ce costurile gazelor naturale s-au redus și au apărut ajutoarele guvernamentale, scrie Bloomberg.
Aceste scăderi maschează însă intensificarea presiunii în indicatorii care exclud elemente precum energia și alimentele, exact ceea ce urmărește Banca Centrală Europeană pentru a stabili cu cât să crească costurile de împrumut.
Președinta Christine Lagarde a promis deja o altă majorare de jumătate de punct a ratei dobânzii luna viitoare. Cele mai recente proiecții ale BCE arată că inflația nu va atinge ținta de 2% până la sfârșitul anului 2025. Previziunile actualizate nu vor fi disponibile până în martie.
Economiștii și-au majorat previziunile și se așteaptă pe scară largă la cele două trepte de 50 de puncte de bază care au fost semnalate. Traderii pariază pe un rezultat similar, deși și-au redus previziunile privind locul unde se vor stabili ratele după datele mai slabe decât se așteptau privind inflația din Spania.
În decembrie, prețurile din a patra economie ca mărime din zona euro au crescut cu 5,6% față de anul trecut – în scădere de la 6,7% în luna precedentă. Ratele inflației au scăzut, de asemenea, în Portugalia, Germania și Franța. Datele pentru zona euro, care a primit Croația ca al 20-lea membru la 1 ianuarie, sunt așteptate vineri.
Analiștii preconizează o a doua încetinire consecutivă la 9,5%. Incertitudinea în jurul inflației rămâne ridicată. Costurile mai mari ale energiei angro ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina nu au ajuns încă la toate gospodăriile din zona euro, multe ajustări fiind făcute la începutul anului.
De asemenea, este probabil ca prețurile la alimente să urce în continuare, în timp ce nu este clar cum vor influența măsurile de ușurare din țări precum Germania, care a plafonat prețurile la gaze și electricitate.