Inflația în Franța a scăzut în mod neașteptat în decembrie, de la un nivel record atins cu o lună înainte, ajutată de încetinirea creșterii prețurilor la energie, potrivit datelor oficiale prezentate miercuri, oferind speranța că cea mai gravă criză a inflației ar putea fi depășită, scrie Reuters.
Rata inflației a scăzut la 6,7% în decembrie, potrivit datelor preliminare armonizate la nivelul UE ale biroului național de statistică INSEE. Aceasta a scăzut de la 7,1% în noiembrie și a fost sub prognoza medie de 7,2% într-un sondaj Reuters privind așteptările economiștilor.
Prețurile la energie au crescut cu 15,1% față de 18,4% în noiembrie, deoarece prețurile en-gros la gaze au scăzut în Europa în ultimele săptămâni, pe fondul unor temperaturi record.
Ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat pentru postul de radio France Inter că inflația va avea o tendință de scădere pe parcursul anului 2023. El a declarat anterior că inflația va rămâne ridicată până la jumătatea anului, înainte de a scădea.
Pe termen scurt, prețurile la energie vor contribui probabil la presiunile inflaționiste în ianuarie, deoarece prețurile reglementate la gaze și energie electrică au crescut cu 15% la începutul anului.
„Cu toate acestea, mișcările favorabile ale prețurilor la energie sugerează că ar putea exista o lumină la capătul tunelului”, a declarat economistul Sylvain Bersinger de la firma de consultanță Asteres.
În timp ce Franța a reușit până acum să mențină inflația la un nivel mai scăzut decât în alte țări din UE datorită creșterilor limitate ale prețurilor reglementate la gaze și energie electrică, impactul asupra puterii de cumpărare a consumatorilor erodează totuși încrederea gospodăriilor.
INSEE a declarat miercuri, într-un raport separat, că indicele său de încredere a consumatorilor a scăzut marginal luna trecută, ajungând la 82 de la 83 în noiembrie, cu mult sub media pe termen lung de 100.
În timp ce sondajul lunar al INSEE a arătat că îngrijorările gospodăriilor cu privire la șomaj, la finanțele lor și la inflație sunt în creștere, scăderea puterii de cumpărare provoacă, de asemenea, tensiuni sociale.