55 de miliarde de lei, promisiunea electorală a PSD. Ministrul PSD al Muncii anunță o creștere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale

pensie, pensionar, bani Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a anunţat, în şedinţa de luni a Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie şi va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie, transmite News.ro. Bucura Oprescu anunță o creștere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile de anul viitor.

Ea a anunțat că majorarea pensiilor va costa, pentru doar patru luni din 2024, nu mai puțin de 55 miliarde de lei. Este o suma uriașă, având în vedere că România trebuie să reducă anul viitor deficitul bugetar sub cel din acest an.

Simona Bucura Oprescu a declarat ulterior la Antena 3 că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât acum.

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patrul luni, din septembrie până în decembrie”, a adăugat ea.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră, pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români. Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie (2024 – n.red.) este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie (2024 – n.red.). Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii.

Aceasta a mai spus că această lege a pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor şi atunci punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie. Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Ministra PSD a adăugat că acest proiect de lege are prevederi privind pensia şi indemnizaţia minimă socială şi a completat că iniţiativa legislativă încurajează contributivitatea şi munca.

„Datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie. Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%”, a mai explicat Bucura-Oprescu.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E de inteles ca se va cumpara voturi cu treaba asta.
    Cred ca s-ar putea sa fie declarata neconstitutională.
    Din cauza că urmare recalcularii vor apare alte inechitati flagrante.
    Nu poti ca la recalculare sa maresti pensia Specialului de 18.000 cu 20% si sa arunci praf in ochi ca se maresc pensiile a 1 milion de romani de la 1000 la 1800 lei.
    Inechitatea ramane!😵
    Ba chiar mai profundă!
    Anul 2024 va fi anul scumpirilor in cascada.
    Comerciantii se vor întrece la scumpiri!
    Manole ne va spune mereu prin Nemuritorul Vasilescu ca inflatia e sub control!
    O lege idioată care va bulversa societatea pe termen lung cat ciclul electoral viitor!
    ☹Merci,

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.