523 de milioane de euro, contract pentru prelungirea reactorului 1 de la Centrala nucleară de la Cernavodă

nuclearelectrica, Cernavoda Foto: Nuclearelectrica

Compania cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica SA a semnat marți cu companiile canadiene Candu Energy și Canadian Commercial Corporation un contract în valoare de 781 milioane dolari candieni (circa 523 milioane euro) pentru furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, potrivit unui comunicat al companiei.

Nuclearelectrica anunțase în 7 noiembrie că, în urma derulării și finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către cele două companii o comunicare referitoare la atribuirea contractului.

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea adunării generale a acționarilor Nuclearelectrica.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan – secretar de stat în Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRéalis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

“Prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiența sa unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global.

Cele două reactoare CANDU de la Cernavodă furnizează 20% din energia electrică a României. Guvernul român și Nuclearelectrica și-au anunțat intenția de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operaționale la centrală ar duce ponderea energiei nucleare în producția de energie electrică a României la 33%.

Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu o filială a Ontario Power Generation pentru a colabora la producția de izotopi medicali cu ajutorul reactoarelor lor CANDU. Coproducția de izotopi medicali în timp ce reactorul produce simultan energie electrică este o caracteristică a tehnologiei CANDU.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: